
Recept dana: Panama torta, kvalitetna čokoladna fantazija, laganog ukusa a jednostavne pripreme

Prave stvari nikad ne dosade. Čokoladna torta je sveveremeni slatkiš koji ima bezbroj varijacija - Saher, nugat, Prag, reform... I svaka ima neku svoju osobenost koja je razlikuje od drugih.
Torta Panama je tradicionalna, klasična torta od čokolade poreklom iz Austrije. Izmišljena je u znak sećanja na otvaranje Panamskog kanala 1914. godine, a najčešće se sastoji od badema, tamne čokolade, jaja, putera, teblanširanih i tostiranih badema.
Ona je kao polaznu tačku za inspiraciju imala panamski kolač Sopa Borracha (pijana supa) koji se sastoji od biskvita natopljenog panamskim rumom a pripremao se najčešće za praznike i svečanosti.
Profimedia
Vreme pripreme:
- 90 minuta
Sastojci:
Za biskvit:
- 8 jaja
- 150 g šećera
- 50 g ćokolade
- 200 g badema
- 50 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Za krem:
- 4 jaja
- 120 g šećera u prahu
- 150 g čokolade
- 250 g putera
- 2 kašike ruma
- 2 kesice vanilinog-šećera
Za glazuru:
- 150 g čokolade
- 100 g putera
- 1 kašičica ulja
I još:
- 2 dl mleka
- 2 kašike ruma
Priprema:
1. Za biskvit umutite penasto žumanca sa šećerom. Dodajte istopljenu prohlađenu čokoladu i samlevene bademe.
2. Ubacite prosejano brašno, promešajte pa sneg od belanaca. Polako sve sjedinite.
3. Kalup prečnika 22 cm obložite pek-papirom premazanim puterom i posutim brašnom. Rasporedite smesu za biskvit i pecite oko 40 minuta na 170 stepeni.
4. Dobijeni biskvit presecite na dva mesta da dobijete 3 kore. Pomešajte mleko i rum i time natopite kore.
5. Za fill umutite jaja s obe vrste šećera i kuvajte na pari, muteći mikserom 10 minuta.
6. Ubacite izlomljenu čokoladu i kuvajte na pari još 5 minuta.
7. Krem pokrijte providnom folijom da se ne uhvati korica i ostavite da se ohladi.
8. U ohlađen fil dodajte omekšali puter sve vreme muteći. Na kraju ulijte rum.
9. Torta se ređa ovim redosledom: kora, fil, kora, fil, kora fil. Pre sklapanja svaku koru premažite rumom.
10- Za glazuru u na pari otopljen puter dodajte čokoladu i ulje i njome namažite tortu koja je stajala bar dva sata u frižideru ili preko noći.
Pre serviranja, Panama tortu treba dobro da ohladite.
Bona appetit!
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari