
Recept dana: Punjeni plavi patlidžan - odlična kombinacija sastojaka i ukusa
Brza priprema je bitan adut ovog jela, tako da je ono visoko kotirano na listi omiljenih letnjih obroka

Plavi patlidžan je izuzetno zdravo povrće koje delotvorno deluje na čitav organizam. Obara krvni pritisak, snižava holesterol, prija srcu. Njegova upotreba u kuhinji može da bude bezgranična. Ima blag neutralan ukus mesa i odlično se slaže sa crnim i belim lukom, a u pitama, musakama, punjenim paprikama i te kako može da ga zameni ili makar obogati.
Punjeni patlidžani mnogima su omiljeni letnje jelo. Ukoliko želite laganiji obrok napunite ih samo povrćem i uživajte u sočnom i vrlo ukusnom ručku.
Za vreme letnih vrućina najčešće posežemo za laganim i brzo gotovim jelima, a patlidžani punjeni mešavinom povrća i listićima badema recept su koji se svakako isplati probati.
Sastojci:
- 2 plava patlidžana
- 2 grančice celera
- 1 crvena paprika
- 1 crni luk
- 2 čena belog luka
- 2 kašike listića badema
- 1 kašika naseckanog peršuna
- 6 kašika maslinovog ulja
- so
- biber
- nekoliko listića svežeg peršuna

Pixabay
Priprema:
Sa štapića celera uklonite niti i iseckajte na kockice, a zatim iseckani celer stavite u lonac, prelijte vodom, posolite, kuvajte 12 minuta na umerenoj vatri pa ocedite.
Zagrejte rernu na 180 stepeni.
Patlidžane prepolovite, pa ih izdubite pomoću noža. Izdubljene patlidžane iznutra začinite solju i biberom, poprskajte ih s dve kašike ulja, a zatim ih stavite naopako u pleh za pečenje i pecite 10 minuta na 180 stepeni.
Očistite papriku i iseckajte je na kockice. Očistite crni i beli luk i sitno naseckajte.
Ostatak ulja zagrejte u šerpi ili dubljem tiganju i dinstajte beli i crni luk oko pet minuta.
Dodajte meso patlidžana, isceđeni celer i naseckanu papriku. Nekoliko kockica paprike ostavite sa strane kako biste kasnije dekorisali. Posolite, pobiberite i dinstajte još 15 minuta na umerenoj vatri.
Nakon toga, dodajte bademe i naseckani peršun, dobro promešajte i smesom napunite prethodno izdubljene polovine patlidžana. Punjene patlidžane pecite na 180 stepeni između 15 i 20 minuta.
Pečene patlidžane stavite na tanjir i ukrasite listićima peršuna i kockicama sveže paprike.
Bon appetit!
Instalirajte našu IOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs
Pročitajte još
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari