
Ne samo da su lepi već su i neopisivo ukusni: Cvetovi magnolije idu i u slana i u slatka jela (VIDEO)
Sada je period cvetanja magnolije, uživajte u njoj svim čulima

Kad dođe proleće i početak aprila, svako bi voleo da u svom dvorištu ima drvo magnolije koja očarava svojim divnim cvetovima, a još se i lako uzgaja. Veruje se da je magnolija pna našoj planeti više od 95 miliona godina. Enciklopedije navode da postoji preko od dve stotine različitih vrsta ove biljke, koja je dobila ime po francuskom botaničaru Pjeru Magnolu.
Drveće magnolije, koje može da naraste do pet metara u visinu, razlikuje se uglavnom po boji cvetova, koja može biti bela, žuta, ružičasta ili ljubičasta. Ovaj fotogeničan cvet simbolizuje vernost i snagu, a po feng šuiju drvo u dvorištu znači mir i blagostanje ukućana. Iako se danas vosak magnolije koristi u proizvodnji kozmetike, on je i lekovit, ali i jestiv.
Magnolija u slatkim i slanim jelima
Magnolija se priprema tako što se njeni cvetovi, obavezno bez tučka, stave u mešavinu sirćeta, vode, šećera (ili meda) i soli, tako da se dodaju u slana i slatka jela. Može se dodati u salate, na picu, u sendvič ili uz dobar komad mesa sa roštilja ili suši. Takođe, za one malo smelije, ovako pripremljene latice magnolije mogu da se dodaju u kekse ili u sosove koje serviramo uz suve kolače, palačinke ili uz sladoled i šerbet. U smešu za kiseljenje moguće je dodati začine, na primer beli luk, đumbir, majčinu dušicu ili po želji.
Ukoliko ste ovog puta zainteresovani za magnoliju, umesto da je stavite u vazu, stavite je u teglu i isprobajte neki od ovih predloga za upotrebu, u nastavku vam donosimo i recept za kiseljenje latica magnolije.

Vreme pripreme:
- 15 minuta
Sastojci:
- 150-200 g latica magnolije
- 200 ml vode
- 200 ml belog sirćeta (možete koristiti i jabukovo sirće)
- 200 g šećera ili meda
- 1 kašičica morske soli
Priprema:
1. Isperite latice cveća i složite ih jednu na drugu u veliku sterilizovanu teglu.
2. Zagrejte vodu, sirće, šećer i so na laganoj vatri dok se sve ne rastopi.
3. Prelijte tečnost preko naslaganih magnolija i zatvorite teglu.
4. Ostavite da odstoji u frižideru nekoliko dana, a zatim ga upotrebite za jela.
5. Ovako pripremljeni cvetovi magnolije mogu se koristiti oko 4 meseca.
Bon appetit!
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari