aktuelno

Recept dana: Krostata s višnjama, mrvičasta pita od prhkog testa, poslastica koja osvaja na prvi zalogaj

14.07.2024

07:35

0

Autor: V. I.

Desert koji kombinuje lincer testo i sočno voće

Recept dana: Krostata s višnjama, mrvičasta pita od prhkog testa, poslastica koja osvaja na prvi zalogaj
Copyright Profimedia

Krostata od višanja je tradicionalna italijanska pita poznata po svom prhkom testu i bogatom voćnom nadevu. Ovaj desert je omiljen širom sveta zbog svoje jednostavne pripreme i osvežavajućeg ukusa koji donose sočne višnje.

Posebno je popularan tokom letnjih meseci, kada su višnje u sezoni. U Italiji služi se sa sladoledom, ali je savršeno pratilac popodnevnoj kafi ili se u njoj uživa uz čaj ili vino. Podloga je prhko (linzer) testo od maslaca ili margarina, brašna, šećera i jaja, za koje postoje trikovi kako da ispadne perfektno.

Uz prhko testo koje se topi u ustima i sočan, blago kiselkast nadev od višanja, ovaj desert će sigurno osvojiti srca svih ljubitelja slatkiša.

Recept dana: Krostata s višnjama, mrvičasta pita od prhkog testa, poslastica koja osvaja na prvi zalogajProfimedia
 

 

Vreme pripreme:

  • 15 minuta + 1 sat hlađenje + 30 minuta pečenje

Sastojci:

Za prhko testo:

  • 250 g glatkog  brašna
  • 150 g margarina (ili putera)
  • 60 g kristal šećera
  • 1 žumance
  • malo soli
  • rendana kora 1/2 limuna
  • 2 kašike kisele pavlake

Za punjenje:

Za mrvice testa:

  • 50 g margarina (ili putera)
  • 100 g brašna
  • 1 vanilin šećer
  • 80 g šećera

Priprema:

1. Za testo isecite margarin ili puter na kriške i dodajte brašno. Izmešajte dok ne dobijete mrvičastu teksturu.

2. Dodajte žumance, šećer, malo soli i rendanu limunovu koru.

3. Zamesite testo, a ako je tvrdo, dodajte kiselu pavlaku.

4. Oblikujte loptu od testa i ostavite je u frižideru oko 1 sat.

5. Razvaljajte testo u okrugli kalup, podižući ivice.

6. Namažite testo džemom od višanja i preko njega poređajte očišćene višnje.

7. Za mrvice testa, pomešajte margarin, brašno, kesicu vanilin šećera i šećera dok ne dobijete mrvičastu smesu.

8. Rasporedite mrvice po višnjama.

9. Pecite krostatu u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta ili dok testo ne dobije zlatno smeđu boju.

10. Pre posluživanja, pospite krostatu šećerom u prahu.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike