aktuelno

Ukus kao da je sveže ubrano: Jednostavni saveti za čuvanje začinskog bilja

14.07.2024

14:43

0

Autor: A. M.

Sačuvajte svežinu, ali i novac

Ukus kao da je sveže ubrano: Jednostavni saveti za čuvanje začinskog bilja
Copyright Pexels

Sveže začinsko bilje je neizostavni sastojak većine laganih letnjih obroka, ali ako ga ne skladištite pravilno, vrlo lako se može pokvariti.

Kako biste ga što duže održali svežim i izbegli rasipanje hrane i novca, pratite ove savete da bi vaše začinsko bilje bilo spremno za upotrebu u svim vašim omiljenim receptima. 

Ukus kao da je sveže ubrano: Jednostavni saveti za čuvanje začinskog biljaPexels
 

Kako čuvati lisnato bilje 

Čuvanje svežeg začinskog bilja kao što su peršun, bosiljak i nana može biti teško jer imaju tendenciju da brzo venu. Tajna dugotrajnosti mekog svežeg bilja je mala čaša vode.

Prvo, pravilno očistite i pripremite svoje bilje kako biste osigurali njegovu dugovečnost.

Uklonite vezicu ili gumicu koja drži bilje u snopu, kako bi da moglo da diše. 

Zatim ga operite ispod slavine, nežno spirajući prljavštinu. Nakon što je čisto, osušite bilje čistom krpom ili cediljkom za salatu.

Ukus kao da je sveže ubrano: Jednostavni saveti za čuvanje začinskog biljaPexels
 

Obavezno uklonite što je moguće više vode kako biste sprečili razvoj površinskih bakterija i truljenje. 

Kada se vaše bilje pravilno očisti i osuši, odrežite dva centimetra stabljike i skupite ga u male snopove.

Stavite ga uspravno u teglu ili posudu napunjenu sa malo vode, pazeći da lišće ne dodiruje vodu.

Kada sastavite svoj buket, stavite prozirnu plastičnu preko listova.

Ukus kao da je sveže ubrano: Jednostavni saveti za čuvanje začinskog biljaProfimedia
 

Čuvajte ih u frižideru. Bosiljak je najbolje držati na kuhinjskom stolu ili elementu na indirektnoj sunčevoj svetlosti.

Ovom metodom, vaše bilje će ostati svežije nedeljama umesto samo danima.

Vlaga iz vode pomaže u hidrataciji i osvežavanju bilja, sprečavajući ih da prerano uvenu. 

Ukus kao da je sveže ubrano: Jednostavni saveti za čuvanje začinskog biljaPexels
 

Kako najbolje skladištiti drvenasto bilje

Dok su meke biljke delikatnije, tvrđe biljke poput ruzmarina, žalfije, majčine dušice i origana izdržljivije je i ne propada tako lako. 

Iako se drvenasto začinsko bilje takođe može čuvati sveže u čaši vode, najbolji način da ih čuvate je da ih labavo umotate u vlažni ubrus i držite u dobro zatvorenoj posudi ili kesi u frižideru kako biste sprečili ulazak kiseonika i uvenuće.

Kada se papirni ubrusi osuše, zamenite ih novim, vlažnim ubrusima.

Ako se vaše sveže začinsko bilje pravilno čuva, može trajati i do dve do tri nedelje. 

Ukus kao da je sveže ubrano: Jednostavni saveti za čuvanje začinskog biljaProfimedia
 

Zamrznite ili osušite bilje da bi trajalo još duže

Ako želite da bilje sačuvate još duže, zamrznite ga ili osušite.

Da biste zamrzli drvenaste biljke, umotajte ih u vlažni papirni ubrus i stavite u kesu za zamrzivač sa zip zatvaračem.

Da biste zamrzli delikatnije bilje, pomešajte ih sa nekoliko kašika ulja ili vode i zamrznite ih kao smešu u posudi za kockice leda ili vrećici za zamrzavanje. 

Za sušenje začinskog bilja, zavežite tri ili četiri stabljike kuhinjskim kanapom, pa ih okačite na hladno i tamno mestu, dalje od sunčeve svetlosti dok se potpuno ne osuše.

Ukus kao da je sveže ubrano: Jednostavni saveti za čuvanje začinskog biljaPexels
 

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike