aktuelno

Mali, ali moćan sastojak koji podiže svaki obrok: Kapar je nezaobilazan začin za ljubitelje mediteranske kuhinje

14.11.2024

14:13

0

Autor: V. I.

Mnogi ljudi su čuli za kapar ali ne znaju kako se koriste

Mali, ali moćan sastojak koji podiže svaki obrok: Kapar je nezaobilazan začin za ljubitelje mediteranske kuhinje
Copyright Profimedia

Ukoliko volite da čitate recepte, verovatno ste naišli na jela, naročito iz mediteranske kuhinje, koja kao sastojak koriste kapar. Možda ste se zapitali o čemu se radi i kako ovaj mali, ali aromatičan pupoljak može da unapredi vaše kulinarsko iskustvo.

Kapar je neotvoreni cvetni pupoljak grma Capparis spinosa, koji se pažljivo bere i obično konzervira u sirćetu ili soli. Raste u mediteranskom podneblju, a njihova slana, blago ljutkasta aroma donosi posebnu dimenziju raznim jelima. Zbog ručnog branja i delikatne obrade, kapar su specifična, ali vredna namirnica, koja se posebno ističe u mediteranskoj, a pre svega italijanskoj kuhinji.

Ukus i vrste kapara

Kapar imaju jedinstvenu, slanu aromu koja podseća na masline, ali sa više kiselkastih i cvetnih nota. Dolazi u različitim veličinama, a svaka nudi specifičan intenzitet ukusa. Manji kapari su blaži i hrskavi, idealni kao ukras, dok su veći jačeg, kiselijeg ukusa i savršeni za sosove i variva.

Mali, ali moćan sastojak koji podiže svaki obrok: Kapar je nezaobilazan začin za ljubitelje mediteranske kuhinjePixabay
 

 

Načini upotrebe kapara

  • Kiseli kapar: Čuvaju se u sirćetu, što im daje pikantan ukus. Pre dodavanja u jelo, treba ih ocediti, ali nije ih potrebno ispirati kako bi zadržali punu aromu.
  • Kapar u soli: Ova vrsta kapara ima intenzivniji slani ukus, jer se čuva u sloju soli. Pre upotrebe, kapare je najbolje isprati hladnom vodom kako bi se uklonio višak soli.
  • Kapar u ulju: Čuvaju se u maslinovom ulju, što im dodaje bogatstvo i balans. Idealni su za direktnu upotrebu u jelima, posebno salatama.
  • Osušeni kapar: Mogu se sušiti ili pržiti i mogu se koristiti kao prah za posipanje jela, kao što su pice, rižoto ili riba.

Kako da koristite kapar u kuhinji

Kapar je univerzalni sastojak koji se uklapa u razne recepte. Neki od načina kako ih možete koristiti su:

U sosovima: Dodajte ih u pikantne sosove poput pileće pikate ili putaneske. Prženi kapar u maslinovom ulju daje sosu bogatstvo i dodatnu aromu.

U salatama: Kapar mogu obogatiti salate od krompira ili vinegret prelive za sve vrste zelenih salata, jer će doneti osvežavajući šmek.

Kao ukras: Posluženi sa đevrecima, ribom ili jajima, kapari daju slan, hrskav dodatak koji poboljšava jelo.

Prženi ili kao prah: Prženi kapar dodaje hrskavost, dok ih možete i osušiti pa usitniti u prah, kojim ćete posuti jela poput rižota ili pice.

Čuvanje kapara

Kapar je najbolje čuvati u frižideru, u originalnoj tegli. Zbog visokog sadržaja soli, tegla može trajati do godinu dana. Ukoliko volite da eksperimentišete u kuhinji, kapar je izvrstan način da svojim jelima dodate novi sloj ukusa i postanete pravi majstor mediteranske kuhinje.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike