
Zahvaljujući jednom triku uživaćete u svežem začinskom bilju tokom cele godine
Nećete više bacati pare na nove začine

Svi ljubitelji svežeg začinskog bilja znaju koliko je frustrirajuće kada ono brzo uvene i postane beskorisno nakon samo nekoliko dana.
Na sreću, postoji jednostavan trik koji će vam pomoći da očuvate svežinu vašeg omiljenog bilja mesecima, bez potrebe za stalnim kupovanjem svežih zaliha.
Pexels
Zašto frižider nije uvek rešenje
Iako je najčešća praksa da začinsko bilje stavite u frižider kako bi produžili njegov rok trajanja, ovo rešenje nije uvek najbolje. Naime, u njemu bilje je izloženo vlazi i hladnim temperaturama koje uzrokuju da brzo uvene.
Jedan od najefikasnijih načina za očuvanje svežeg bilja je zamrzavanje u maslinovom ulju. Ova tehnika ne samo da produžava svežinu, već omogućava da zadržite bogatstvo ukusa bilja, čak i kada su zimski meseci u punom jeku.
Kako da zamrznete bilje u ulju
Za početak, potrebno je da bilje iseckate na sitne komade, a zatim ga stavite u kalup za kocke leda. Umesto vode, napunite svaki deo kalupa maslinovim uljem ili otopljenim puterom. Zatim stavite kalup u zamrzivač.
Printscreen/YouTube
Zašto maslinovo ulje?
Maslinovo ulje pomaže da začinsko bilje zadrži svoj intenzivan ukus i miris, a istovremeno sprečava pojavu oštećenja.
Ovaj metod je naročito efikasan za "čvršće" začinsko bilje, poput ruzmarina, majčine dušice, žalfije i origana.
S druge strane, mekše vrste bilja, poput bosiljka i nane, možda neće reagovati najbolje na ovu tehniku, ali to ne znači da ne možete isprobati i za njih.
Printscreen/YouTube
Prednosti ovako sačuvanih začina
Jedna od prednosti ovog načina skladištenja bilja je i praktičnost. Kada pripremate jela poput variva, pečenja, supa ili krompira, možete jednostavno izvaditi kocku sa začinskim biljem iz zamrzivača i koristiti je kao osnovu za jelo.
Bilje se automatski otopi u maslinovom ulju, a njegov miris i ukus se šire kroz celo jelo, dodajući mu bogatstvo i aromu.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari