aktuelno

Posle mariniranja piletina postaje sočnija i ukusnija: Kako se to radi i koje su najbolje marinade

15.02.2025

14:48

0

Autor: K. O.

Prava marinada diže je na viši nivo

Posle mariniranja piletina postaje sočnija i ukusnija: Kako se to radi i koje su najbolje marinade
Copyright Freepik

Mariniranje je odličan način da poboljšate ukus i teksturu jela, čineći ih neodoljivim. Prava marinada može vašu piletinu podići na potpuno novi nivo.

Zašto je mariniranje važno?

Piletina je klasičan izbor za ručak ili večeru – povoljna je, hranljiva i, uz pravi recept, uvek ukusna. Ključ za sočno meso punog ukusa krije se u marinadi, koja se obično sastoji od ulja, kiseline i začina.

Kako napraviti savršenu marinadu?

Prvi korak je pravilan odnos sastojaka – idealan odnos ulja i kiseline je 3:1. Vremenom ćete moći da pravite marinadu odokativno. Slobodno eksperimentišite sa ukusima – kombinacija limuna i origana u grčkom stilu ili slatko-kisela BBQ marinada samo su neke od ideja.

Mariniranje preko noći daje najbolje rezultate, ali ako ste u žurbi, i 20-30 minuta će učiniti razliku.

Posle mariniranja piletina postaje sočnija i ukusnija: Kako se to radi i koje su najbolje marinadeFreepik
 

Kako pravilno marinirati piletinu?

Budite velikodušni sa solju i začinima – samo deo marinade prodire u meso. Piletina ima blag ukus i dobro podnosi intenzivne začine.

Marinadu prvo pripremite u posudi, a zatim je prebacite u zatvorenu kesu ili kutiju za hranu.

Komade piletine dobro prekrijte marinadom – ako želite da začini bolje prodru, lagano zasecite meso.

Marinirajte u frižideru do 24 sata, ali ne duže – predugo mariniranje može učiniti meso previše mekšim i vlaknastim.

Posle mariniranja piletina postaje sočnija i ukusnija: Kako se to radi i koje su najbolje marinadeProfimedia
 

Koliko dugo treba marinirati?

  •     Celo pile: Do 24 sata za najbolji rezultat.
  •     Pileća krilca: Dovoljno je 30 minuta.
  •     Pileća prsa: Nekoliko sati je idealno.

Ne preporučuje se da piletina stoji u marinadi duže od 24 sata, jer može promeniti teksturu i postati gnjecava.

Posle mariniranja piletina postaje sočnija i ukusnija: Kako se to radi i koje su najbolje marinadeProfimedia
 

Predlozi za marinade

Ako ne znate odakle da krenete, isprobajte jedan od ovih jednostavnih recepata:

  •     Limun i beli luk – maslinovo ulje, limunov sok, seckani beli luk, peršun, so i biber.
  •     Fahita stil – maslinovo ulje, sok od limete, beli luk, čili u prahu, kumin, korijander i jalapeno paprika.
  •     Korijander i limeta – maslinovo ulje, limeta, đumbir, čili pahuljice, korijander, so i biber.
  •     Jogurt i začini – grčki jogurt, limunov sok, beli luk, kumin, korijander, čili pahuljice, so i biber.
  •     Pesto marinada – maslinovo ulje, limunov sok, beli luk, bosiljak, čili pahuljice, so i biber.
Posle mariniranja piletina postaje sočnija i ukusnija: Kako se to radi i koje su najbolje marinadeProfimedia
 

Isprobajte i pronađite kombinaciju koja vam najviše prija!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike