aktuelno

Tajne koje svaka domaćica treba da zna: Saveti za savršeno hrskavu i sočnu pečenu piletinu

02.02.2025

14:50

0

Autor: A. M.

Nikada više je nećete pripremati drugačije

Tajne koje svaka domaćica treba da zna: Saveti za savršeno hrskavu i sočnu pečenu piletinu
Copyright Pexels

Pečena piletina je jedno od onih jela koje svi vole, ali nije uvek lako postići savršenu kombinaciju sočnog mesa i hrskave kožice.

Uz prave tehnike i nekoliko trikova koje koriste profesionalni kuvari, možete napraviti piletinu koja će oduševiti vašu porodicu i goste.

Bilo da je spremate za svečani ručak ili kao svakodnevni obrok, ovi saveti će vam pomoći da svaki put dobijete savršeno pečeno meso.

Tajne koje svaka domaćica treba da zna: Saveti za savršeno hrskavu i sočnu pečenu piletinuPexels
 

1. Odabir prave piletine

Kvalitet mesa igra ključnu ulogu u konačnom ukusu. Birajte svežu piletinu, po mogućstvu sa kožom i kostima, jer upravo oni doprinose sočnosti i bogatstvu ukusa.

2. Mariniranje za sočnost

Mariniranje je tajna savršene piletine. Pre pečenja, ostavite meso da odstoji u marinadi najmanje četiri sata, a idealno preko noći. Najbolje marinade sadrže.

  • Maslinovo ulje ili jogurt za omekšavanje mesa
  • Limunov sok ili sirće za blagu kiselost
  • Beli luk, ruzmarin, majčinu dušicu ili bosiljak za aromu
  • So i biber
Tajne koje svaka domaćica treba da zna: Saveti za savršeno hrskavu i sočnu pečenu piletinuPexels
 

3. Sušenje kože za hrskavost

Pre nego što stavite piletinu u rernu, osušite kožu papirnim ubrusom i premažite je tankim slojem putera ili maslinovog ulja. To će doprineti zlatnoj i hrskavoj korici.

4. Pravilno pečenje

Postavite piletinu na rešetku unutar pleha kako bi vazduh ravnomerno cirkulisao i omogućio ravnomerno pečenje. Idealna temperatura pečenja je:

  • 180-200 stepeni za klasično pečenje (oko sat i po za celu piletinu)
  • 220 stepeni prvih 20 minuta za dodatnu hrskavost, zatim smanjite temperaturu
Tajne koje svaka domaćica treba da zna: Saveti za savršeno hrskavu i sočnu pečenu piletinuPexels
 

5. Korišćenje termometra

Najbolji način da izbegnete prepečenu ili nedovoljno pečenu piletinu jeste korišćenje kuhinjskog termometra.

Unutrašnja temperatura mesa treba da dostigne 75 stepeni za sigurnu konzumaciju.

6. Odmor pre sečenja

Nakon pečenja, ostavite piletinu da odmori 10-15 minuta pre nego što je isečete. To omogućava da se sokovi ravnomerno rasporede unutar mesa, čineći je još sočnijom.

Tajne koje svaka domaćica treba da zna: Saveti za savršeno hrskavu i sočnu pečenu piletinuPexels
 

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike