aktuelno

Recept dana: Turski pijaz - obrok salata sa bogatom istorijom i orijentalnim šarmom

28.02.2025

07:49

0

Autor: A. M.

Obožavaćete je kao lagani ručak ili čak kao prilog uz meso

Recept dana: Turski pijaz - obrok salata sa bogatom istorijom i orijentalnim šarmom
Copyright Profimedia

Ako ste ljubitelj laganih, ali zasitnih salata, turski pijaz je jelo koje morate probati. 

Na prvi pogled, ovo je jednostavna salata od belog pasulja, ali ono što je čini posebnom jeste savršena kombinacija osvežavajućih i bogatih ukusa - limun, maslinovo ulje, aleva paprika i tahini daju joj potpuno novu dimenziju.

Pijaz je nezaobilazan deo turske kuhinje i često se služi uz roštilj, ćufte ili kao lagano samostalno jelo.

Reč "piyaz" dolazi iz persijskog jezika i prvobitno je označavala jelo od pasulja i povrća. Smatra se da su ga na područje današnje Turske doneli Persijanci još u doba Osmanskog carstva.

Recept dana: Turski pijaz - obrok salata sa bogatom istorijom i orijentalnim šarmomProfimedia
 

Kroz vekove, pijaz se razvijao i dobio svoju autentičnu verziju u turskoj kuhinji.

Dok se u različitim krajevima Turske priprema na različite načine, jedna od najpoznatijih varijanti dolazi iz Antalije, gde se u preliv dodaje tahini, što mu daje kremastu teksturu i bogatiji ukus.

U nekim regionima, pijaz se služi kao glavno jelo uz svež hleb i masline, dok se u drugim nudi kao prilog uz mesna jela sa roštilja.

Ono što čini pijaz posebnim jeste njegova lagana priprema i nutritivna vrednost - pasulj je bogat proteinima i vlaknima, a dodatak maslinovog ulja, limuna i peršuna čini ga osvežavajućim i zdravim obrokom.

Recept dana: Turski pijaz - obrok salata sa bogatom istorijom i orijentalnim šarmomProfimedia
 

Vreme pripreme:

  • 10-15 minuta (bez kuvanja pasulja)

Sastojci:

  • 400 g kuvanog belog pasulja (može i konzervirani, ispran i oceđen)
  • 1 glavica crvenog luka, tanko isečena
  • 1 paradajz, isečen na kockice
  • 1/2 vezice peršuna, sitno seckan
  • 10 maslina (crne ili zelene), iseckane
  • 1 kašika sirćeta (jabukovo ili vinsko)
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • Sok od 1 limuna
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašičica mlevene aleve paprike (opciono)
  • 1 kašika tahinija (susamovog putera, opciono za autentičan ukus)
Recept dana: Turski pijaz - obrok salata sa bogatom istorijom i orijentalnim šarmomProfimedia
 

Priprema:

1. Ako koristite suvi pasulj, potopite ga preko noći, zatim ga skuvajte dok ne omekša. Ako koristite konzervirani, samo ga isperite i dobro ocedite.

2.  Iseckajte crveni luk na trakice, paradajz na kockice, a peršun sitno naseckajte.

3. U veliku činiju stavite pasulj, dodajte luk, paradajz, masline i peršun.

4. U posebnoj posudi pomešajte maslinovo ulje, sirće, limunov sok, so, biber i alevu papriku. Po želji dodajte tahini za bogatiji ukus.

5. Prelijte salatu pripremljenim prelivom i dobro promešajte.

6. Pospite dodatnim peršunom ili alevom paprikom. 

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike