aktuelno

90 odsto ljudi greši pre kuvanja pasulja!

20.02.2025

16:14

0

Autor: 24sedam

Zašto pasulj ne bi trebalo da se potapa u vodu pre kuvanja?

90 odsto ljudi greši pre kuvanja pasulja!
Prebranac - Copyright Profimedia

Pasulj se smatra jednom od najzdravijih i nutritivno najbogatijih namirnica, neizostavnom u svakoj uravnoteženoj dijeti. Ipak, postoji jedna uobičajena greška koju mnogi prave prilikom njegove pripreme – natapanje pasulja pre kuvanja. Iako se ova praksa može učiniti korisnom, ukoliko se ne izvede pravilno, može predstavljati zdravstveni rizik.

Zašto je pasulj toliko cenjen u zdravoj ishrani? Ovaj skromni plod je izvor proteina, vlakana, te ključnih vitamina i minerala poput gvožđa, magnezijuma i folne kiseline. Redovna konzumacija pasulja povezana je sa mnogobrojnim blagotvornim efektima na zdravlje, uključujući:

* Smanjenje nivoa holesterola i regulaciju krvnog pritiska
* Poboljšanje probave i zdravlja digestivnog trakta
* Stabilizaciju nivoa šećera u krvi
* Smanjenje rizika od srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2
* Održavanje zdrave tjelesne težine

U svetlu ovih prednosti, Svetska zdravstvena organizacija toplo preporučuje redovno uključivanje mahunarki, uključujući pasulj, u ishranu kao sastavni deo očuvanja dobrog zdravlja.

90 odsto ljudi greši pre kuvanja pasulja!Profimedia
 

Zašto pasulj ne bi trebalo da se potapa u vodu pre kuvanja?

Iako porapanje pasulja pre kuvanja može da skrati vreme kuvanja i učiniti pasulj mekšim, ova praksa nosi određene rizike ako se ne uradi kako treba.

Glavni problem leži u činjenici da pasulj sadrži visok nivo fitinske kiseline, koja se smatra antinutrijentom.

Fitinska kiselina je prirodno jedinjenje koje se nalazi u mnogim biljnim namirnicama, posebno mahunarkama, integralnim žitaricama i orašastim plodovima. Iako ima neke pozitivne efekte na zdravlje, fitinska kiselina može vezati važne minerale kao što su gvožđe, cink i kalcijum i smanjiti njihovu apsorpciju u telu.

Kada se pasulj potopi u vodu, fitinska kiselina se aktivira i počinje da vezuje minerale. Ako se ta voda u kojoj je bio potopljen pasulj baci, zajedno sa njom se bacaju i vredni minerali. Još gore, ako se pasulj kuva u istoj vodi u kojoj je natopljen, koncentracija fitinske kiseline u gotovom jelu može biti još veća.

90 odsto ljudi greši pre kuvanja pasulja!Opština Kikinda
 

Kako se pravilno priprema pasulj?

Umesto klasičnog potapanja, stručnjaci preporučuju sledeći postupak pripreme pasulja.

Pasulj dobro operite pod vodom da biste uklonili sve nečistoće. Stavite pasulj u šerpu i prelijte svežom, hladnom vodom. Voda treba da pokrije pasulj oko pet centimetara. Dodajte prstohvat sode bikarbone u vodu. Soda bikarbona će pomoći u neutralizaciji fitinske kiseline.

Pustite vodu da provri i ostavite da se pasulj kuva dva do tri minuta. Skinite šerpu sa šporeta i ostavite pasulj da odstoji u vodi sat vremena. Posle sat vremena pasulj ocedite i isperite svežom vodom.

Vratite pasulj u šerpu, prelijte svežom vodom i kuvajte do kraja.

Ovaj proces će pomoći neutralizaciji fitinske kiseline bez gubitka vrednih minerala. Takođe će omekšati pasulj i skratiti vreme kuvanja, baš kao i klasično potapanje.

Ostale namirnice bogate fitinskom kiselinom

Važno je napomenuti da pasulj nije jedina hrana bogata fitinskom kiselinom. Ostale namirnice koje sadrže visoke nivoe ovog jedinjenja uključuju:

– cela zrna (pšenica, ovas, raž, ječam)

– orašasti plodovi (bademi, orasi, lešnici)

– seme (susam, lan, suncokret)

– soja i proizvodi od soje

– kukuruz

Kod ovih namirnica treba obratiti pažnju i na pravilnu pripremu kako bi se smanjilo dejstvo fitinske kiseline.

90 odsto ljudi greši pre kuvanja pasulja!Pixabay
 

Kako da se oslobodite fitinske kiseline?

Pored gore opisane procedure za pasulj, postoji nekoliko načina da se smanji nivo fitinske kiseline u hrani:

– klijanje – klijanje semena, mahunarki i žitarica značajno smanjuje nivoe fitinske kiseline.

– fermentacija – procesi poput kiseljenja i fermentacije pomažu u razgradnji fitinske kiseline.

– kuvanje – dugotrajno kuvanje na visokoj temperaturi može smanjiti nivoe fitinske kiseline.

– dodatak vitamina C – vitamin C pomaže u apsorpciji gvožđa čak i u prisustvu fitinske kiseline.

– uravnotežena ishrana – raznovrsna ishrana bogata vitaminima i mineralima može pomoći u ublažavanju efekata fitinske kiseline.

Iako potapanje pasulja pre kuvanja može izgledati kao korisna praksa, to zapravo može smanjiti nutritivnu vrednost ove zdrave namirnice, piše UCLA Health.

Umesto toga, preporučuje se kratko prokuvavanje pasulja u sodi bikarboni, nakon čega sledi sat odmora u vodi. Ovaj proces će neutralisati fitinsku kiselinu bez gubitka vrednih minerala.

A, kad smo kod pasulja, Recept dana za vas je: Tavče na gravče s kobasicama, omiljen specijalitet od pasulja tetovca

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike