
Napravite savršeno hrskavu slaninicu: Tajna je u samo jednom koraku koji uglavnom svi preskaču
Pripremite je na pravi način i dobićete najbolji mogući ukus i teksturu

Za ljubitelje slanine, dobro pržena je prava poslastica - hrskava spolja, a sočna iznutra. Međutim, često se dešava da se slanina prepeče, ne isprži ravnomerno, ili se mast iz nje ne iskoristi na pravi način.
Ključ uspeha u pripremi leži u strpljenju i pravilnoj tehnici, a ne u brzom prženju na visokim temperaturama.
Prvo pravilo: Slaninu treba ostaviti na sobnoj temperaturi
Prvo što treba da uradite pre nego što počnete sa prženjem slanine je da je ostavite na sobnoj temperaturi oko 15 minuta. Ovaj korak je bitan, jer ako je slanina hladna direktno iz frižidera, masnoća se neće ravnomerno otopiti, a meso će se pržiti neravnomerno.
Profimedia
Ostavite je da se zagreje na sobnoj temperaturi kako biste omogućili ravnomerno pečenje i postizanje željene hrskavosti.
Nemojte pretrpavati tiganj
Jedna od najčešćih grešaka prilikom prženja slanine je pretrpavanje tiganja. Važno je da trake slanine slažete u tiganj, tako da budu u jednom sloju i da imaju dovoljno prostora.
Profimedia
Slanina treba da ima mesta da se ravnomerno prži, a ako je natrpate u tiganj, neće moći da se oslobodi dovoljno masti, što može dovesti do toga da bude prepečena, a ne hrskava. Slažite je jednu pored druge i pazite da se ne preklapaju.
Pržiti na srednje niskoj temperaturi
Kada započnete sa prženjem, nemojte odmah stavljati slaninu na previsoku temperaturu. Visoke temperature od samog početka mogu da uzrokuju brzo prepečenje spolja, dok unutrašnjost ostaje nepečena.
Najbolje je početi sa srednje niskom vatrom i postepeno povećavati temperaturu, kako bi slanina imala dovoljno vremena da se ravnomerno ispeče i da oslobodi sav višak masti. Prženje na nižoj temperaturi takođe sprečava da mast iz slanine brzo izgori.
Profimedia
Završni korak: Ohladite i ocedite slaninu
Kada je slanina gotova, prebacite je na tanjir obložen papirnim ubrusima kako bi upila višak masnoće.
Ovo je važan korak, jer ćete tako dobiti hrskavu slaninu bez previše masti. Takođe, iz tiganja izlijte mast u posudu i ostavite da se potpuno ohladi pre nego što je upotrebite u drugim jelima.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari