
Spremite ih kako treba: Leblebije su uvek dobar izbor - pogotovo tokom posta
Veoma su korisne u vegeterijanskoj ishrani - kao proteinska zamena za meso

Leblebije, predstavljaju izuzetno zdravu i hranljivu opciju koja se lako uklapa u mnoge vrste ishrane. Sa bogatstvom proteina, vlakana i minerala, leblebije su savršen dodatak svakodnevnoj ishrani.
Ove mahunarke su dobar izbor, bilo da pripremate predjelo, rižoto ili salatu, leblebije će vašoj ishrani dodati bogatstvo ukusa i hranljivih materija, čineći ih nezaobilaznim sastojkom u svakodnevnom meniju.
Od potapanja do kuvanja
Proces pripreme leblebija zahteva pažnju, ali rezultati su uvek vredni truda. Prvo, leblebije treba staviti u hladnu vodu i ostaviti da stoje najmanje 12 sati. Ovaj korak je ključan, jer se za vreme namakanja zapremina leblebija udvostručuje, što im omogućava da omekšaju i postanu lakše za varenje.
Nakon što su leblebije odstojale u vodi, potrebno je da se dobro operu, a zatim preliju čistom vodom i kuvaju. Obično je potrebno oko 40 minuta da se leblebije skuvaju do potpunog mekoće i spremnosti za dalju upotrebu.
Odličan dodatak jelima
Jedan od razloga zašto su leblebije toliko popularne je njihova svestranost u pripremi. Kada se skuvaju, brzo se mogu pretvoriti u razne ukuse i teksture.
Profimedia
Na primer, možete pripremiti predjelo od leblebija s patlidžanom, koje je jednostavno, ukusno i puno hranljivih materija.
Ako želite da uživate u laganom obroku, vegetarijanski pilav sa leblebijama je savršen izbor – obogaćen povrćem i začinima, ovaj pilav je izuzetno ukusan. Za osvežavajuću salatu, kombinujte šargarepu, leblebije i sir – idealan obrok koji je bogat vlaknima, vitaminima i proteinima.
Zdravstvene prednosti konzumacije leblebija
Leblebije su izuzetno korisne za organizam. Bogate su proteinom, što ih čini odličnim izvorom proteina za sve koji ne konzumiraju meso, kao i za one koji prate vegetarijansku ishranu.
Takođe, zbog svog bogatstva vlaknima, leblebije pomažu u regulisanju probave i mogu biti korisne za osobe koje pate od stomačnih oboljenja.
Profimedia
Zahvaljujući svojoj nutritivnoj vrednosti, leblebije su često preporučene i osobama koje poste, jer im pružaju energiju i esencijalne nutrijente tokom dužih perioda apstinencije od hrane.
Zbog visokog sadržaja purina, međutim, ne preporučuju se onima koji pate od gihta ili imaju problema sa kamenjem u bubrezima, jer mogu pogoršati ove zdravstvene probleme.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari