
Koja je prava temperatura za pečenje kora za tortu? Nije isto da li su tanke ili debele, a ovo su sve cake koje morate da znate
Jedan od najčešćih problema je taj što kora splasne i slepi se

Malo ko može da odoli domaćim tortama i kolačima, a u mnogim domovima uvek se nađe neki sveže pripremljeni slatkiš.
Ipak, mnoge domaćice odustaju od njihove pripreme jer im na prvi pogled deluje komplikovano. Međutim, postoje trikovi koji mogu značajno da olakšaju proces.
Dok filovi uglavnom ne predstavljaju problem, pečenje kora, patišpanja ili biskvita često se pokaže kao izazov i ne uspe iz prve.
Jedan od najčešćih problema jeste to što kora splasne, ali iskusne domaćice otkrivaju jednostavan trik koji sprečava da do toga dođe – sve što treba da uradite jeste da je pečete na odgovarajućoj temperaturi.

Kako pravilno peći kore?
Temperatura pečenja zavisi od sastojaka i veličine kora, ali jedno pravilo se uvek primenjuje – rerna mora biti prethodno zagrejana.
Velike kore treba peći na temperaturi između 180 i 220 stepeni. Tokom pečenja, pleh možete okrenuti nekoliko puta, ali vodite računa da ne preterujete sa otvaranjem rerne kako patišpanj ne bi splasnuo.

Ako kora počne da gori odozgo, dok unutrašnjost još nije pečena, prekrijte je pek-papirom koji ste prethodno nakvasili ili aluminijumskom folijom.
Tanke kore peku se na temperaturi od 200 do 250 stepeni. Da bi lepo narasle, potrebno je da se peku brže, jer se na nižim temperaturama lako isuše.
Printscreen/YouTube
Testo sa kvascem peče se oko 45 minuta na 240 stepeni.
Patišpanj zahteva oko 30 minuta na 220 stepeni.
Lisnato testo peče se između 30 i 45 minuta na 220 stepeni.
Uz ove jednostavne savete, vaše kore će uvek biti savršeno pečene, a torte i kolači još ukusniji!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari