aktuelno

Kada pržite kobasice u tiganju, obavezno im dodajte jedan sastojak - biće hrskave, a korica im neće pucati

06.04.2025

14:59

0

Autor: K. O.

Većina pravi ove greške prilikom pripreme

Kada pržite kobasice u tiganju, obavezno im dodajte jedan sastojak - biće hrskave, a korica im neće pucati
Pržene kobasice - Copyright Freepik

Iskusni kuvar iz restorana sa Mišlenovom zvezdom otkriva tajne pripreme savršenih kobasica, ali i greške koje mnogi nesvesno ponavljaju.

Možda mislite da znate sve o spremanju kobasica, ali Džef Bejker – kuvar sa preko trideset godina iskustva i čovek koji je kuvao za britansku kraljicu – tvrdi da većina nas greši u nekoliko ključnih koraka. 

On je podelio svojih pet zlatnih pravila za pripremu kobasica koje su spolja hrskave, a iznutra sočne i meke.

Kako da pripremite savršene kobasice – Džefovi koraci:

Izvadite kobasice na vreme – Pre nego što počnete da ih pržite, ostavite ih na sobnoj temperaturi bar 20 minuta. Tako će se ravnomerno ispržiti, a smanjićete rizik da im pukne omotač od naglog zagrevanja.

Koristite kvalitetan tiganj – Najbolje je da koristite tiganj sa debljim dnom i nelepljivom površinom. Zagrejte ga polako, na niskoj do srednjoj temperaturi – bez žurbe.

Dodajte malo masti – Jedna kašičica je dovoljna. Kada se mast otopi, pažljivo je rasporedite po celom dnu tiganja, a višak možete ukloniti ubrusom.

Kada pržite kobasice u tiganju, obavezno im dodajte jedan sastojak - biće hrskave, a korica im neće pucatiFreepik
 

Pržite pažljivo i ravnomerno – Kobasice stavite tako da se ne dodiruju i lagano ih okrećite sa svih strana. Na taj način dobićete onu karakterističnu zlatnu boju. Za deblje kobasice idealno vreme prženja je oko 10 do 12 minuta.

Ostavite da odstoje pre serviranja – Kada su gotove, kobasice će biti čvrste spolja, a unutrašnja temperatura će dostići oko 70 stepeni. Ostavite ih par minuta da se „odmore“, kako bi se sokovi u mesu ravnomerno rasporedili. Tako će biti mekše i mnogo ukusnije.

Najčešće greške koje treba izbegavati:

Nemojte bockati kobasice tokom prženja. Na taj način izlazi prirodan sok iz mesa, što može dovesti do suvoće i gubitka ukusa.

Izbegavajte duboko prženje, bilo u velikoj količini ulja ili u fritezi. Iako deluje kao brza opcija, meso može postati suvo i izgubiti sočnost.

Kada pržite kobasice u tiganju, obavezno im dodajte jedan sastojak - biće hrskave, a korica im neće pucatiFreepik
 

Pečenje u rerni jeste zdravija opcija, ali u tom slučaju teško ćete dobiti onu finu, hrskavu koricu koju mnogi vole. Ako želite idealnu teksturu, prženje u tiganju je najbolji izbor, piše Daily Star.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike