
Recept dana: Prava Karađorđeva šnicla - uz ove dve cake biće bolja nego u restoranu
Jedno od najpoznatijih jela srpske kuhinje koje je osmislio Titov kuvar

Nema Srbina koji nije probao Karađorđevu šniclu. Često se naručuje u restoranima, a domaćice se retko odlučuju da je naprave kod kuće iz bojazni da neće biti tako dobra.
Karađorđeva šnicla nastala je 1959. godine, a osmislio ju je čuveni srpski kuvar Milorad Mića Stojanović koji je kuvao i za Josipa Broza Tita.
Priča kaže da je Stojanović, dok je radio kao šef kuhinje u poznatom beogradskom restoranu "Golf", imao zadatak da pripremi jelo od bifteka za važnog gosta, tačnije kijevski kotlet. Međutim, pošto u tom trenutku nije imao biftek na raspolaganju, dosetio se da iskoristi svinjski (ili teleći) file, koji je istanjio, napunio kajmakom, urolao, panirao i ispržio u dubokom ulju.
Jelo je nazvao Karađorđeva šnicla u čast srpskog vožda Karađorđa. Specifičan oblik pohovane šnicle podseća na orden Velike zvezde Karađorđeve zvezde, pa je dodatno pojačana simbolika naziva.
Ovo jelo on je prezentovao tek 1967. u Beogradu, na takmičenju kulinara inovatora, ali manje je poznato da nikada nije uspeo da patentira recept za ovo čuveno jelo po kome ga svi spremaju. Objašnjenje je bilo to da je „Karađorđeva šnicla“ uobičajen naziv za uobičajenu stvar. Ipak, svi znaju ko ju je izmislio i zna se da je kajmak izdvaja i razlikuje od sličnih jela.
Danas je Karađorđeva šnicla jedno od najpoznatijih jela srpske kuhinje i nezaobilazan specijalitet u restoranima širom Srbije. Tradicionalno se servira uz tartar sos, pomfrit i kriške limuna.
A ukoliko želite da ga napravite kod kuće, nemojte brinuti. Imamo dva važna saveta uz koja nema greške.
Prvo, važno je da kajmak bude što stariji da se ne bi ceo istopio i iscureo iz šnicle. A drugi savet je da obavezno upotrebite dupli poh: brašno - jaja - prezle - jaja - prezle.
Printscreen/YouTube
Vreme pripreme:
- 25 minuta
Sastojci:
- 4 svinjske ili teleće šnicle (oko 150-200 g po komadu)
- 200 g kajmaka
- 2 jaja
- 100 g brašna
- 150 g prezli
- So i biber po ukusu
- Ulje za prženje
Priprema:
Šnicle istanjiti tučkom za meso tako da budu tanke, ali ne previše tanke da se ne pocepaju. Posoliti i pobiberiti sa obe strane.
Na svaku šniclu staviti po kašiku kajmaka. Uviti pažljivo u rolnu, vodeći računa da kajmak ne iscuri. Krajeve pričvrstiti čačkalicama ili blago presaviti unutra.
Uvaljati šnicle prvo u brašno, zatim u umućena jaja i na kraju u prezle, pa ponovo u jaja i još jednom u prezle. Za hrskaviju koricu bolje je duplo pohovanje.

U dubokom tiganju zagrejati ulje na srednje jakoj vatri. Pržiti šnicle dok ne postanu zlatno-smeđe sa svih strana (oko 5-7 minuta).
Vaditi na papirni ubrus da upije višak ulja.
Tradicionalno se poslužuje sa tartar sosom, pomfritom i limunom.
Dekorisati peršunom ili kriškom paradajza za dodatnu svežinu.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari