aktuelno

Recept dana: Zdrava nutela - ukus zbog kojeg ćete zaboraviti kupovnu, a uz to je posna i bez šećera

10.04.2025

07:44

0

Autor: A. M.

Uživajte u ovom slatkom zadovoljstvu bez trunke griže savesti

Recept dana: Zdrava nutela - ukus zbog kojeg ćete zaboraviti kupovnu, a uz to je posna i bez šećera
Copyright Freepik

U periodu posta ili kada biramo zdraviji način života, pronalaženje slatkih zadovoljstava koja su ujedno prirodna i hranljiva može biti izazov.

Ipak, priroda nam nudi obilje sastojaka koji zadovoljavaju i telo i dušu, bez potrebe za rafinisanim šećerom.

Zdrava nutela od lešnika, kakaa i urmi savršen je primer takve poslastice. Ovaj namaz je bogat prirodnim vlaknima, zdravim mastima i prirodnim šećerima iz voća.

Ne samo da je ukusan, već je i prava energetska bomba koja će vas zasladiti bez griže savesti - idealan je za dane posta, ali i za sve koji vode računa o ishrani.

Savršeno se kombinuje sa hlebom, palančinkama, pirinčanim galetama, a tek kada se jede na kašiku... Priprema je jednostavna, a ukus će vas oduševiti.

Recept dana: Zdrava nutela - ukus zbog kojeg ćete zaboraviti kupovnu, a uz to je posna i bez šećeraFreepik
 

Vreme pripreme:

  • 15-20 minuta

Sastojci:

  • 200 g lešnika
  • 10-12 svežih urmi (ako su suve, prethodno ih potopiti u toplu vodu 10 minuta)
  • dve kašike kakao praha (nezaslađenog)
  • dve-tri kašike biljnog mleka (bademovo, ovseno ili sojino) - po potrebi
  • Prstohvat soli
  • Po želji: pola kašičice vanila ekstrakta
Recept dana: Zdrava nutela - ukus zbog kojeg ćete zaboraviti kupovnu, a uz to je posna i bez šećeraFreepik
 

Priprema:

1. Lešnike kratko propržiti u rerni na 180 stepeni oko 8-10 minuta, dok ne puste miris. Zatim ih utrljajte u krpu da skinete ljusku (nije obavezno, ali će nutela biti glatkija).

2. Stavite lešnike u blender ili seckalicu i blendajte dok ne dobijete glatki puter od lešnika (potrebno je nekoliko minuta i malo strpljenja).

3. Dodajte urme, kakao prah, prstohvat soli i vanilu. Blendajte ponovo.

4. Po potrebi dodajte malo biljnog mleka da smesa postane kremasta i glatka.

5. Prebacite u teglu i čuvajte u frižideru do sedam dana.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike