
Recept dana: Manastirska pita - prepuna džema, oraha i urmi, idealna je za post na vodi
Idealna za posle ručka, ili kada poželite nešto slatko tokom dana posta

Počeo je Veliki uskršnji post. Drugi naziv za njega jeste i Časni post i najduži je od sva četiri posta - traje sedam nedelja.
To naravno ne znači da morate da se odreknete baš svega i da ne postoji ništa ukusno što biste mogli da pojedete.
Ukoliko poželite nešto slatko, slobodno pripremite manastirsku pitu - idealnu poslasticu za sve one koji poste na vodi.
Pita obiluje džemom od kajsija, orasima i urmama i apsolutno smo sigurni da će vas već na prvi zalogaj oduševiti.
Vreme pripreme:
- 35 minuta
Sastojci:
Za testo:
- 100 g šećera
- 6 kašika džema od kajsija
- 200 g oraha
- 200 g urmi
- 200 g suvog grožđa
- 1/2 l mlake vode
- sok i rendana kora pomorandže
- 500 g brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- limunova kora
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1/2 kašičice cimeta

Za ukrašavanje:
- 3 kašike džema od kajsija
- 3 kašike mlevenih oraha
Priprema:
Potopite suvo grožđe u toplu vodu i ostavite da ostoji oko 10 minuta, a zatim ga procedite.
Pomešajte u jednoj posudi brašno, prašak za pecivo, šećer, seckane orahe, urme, proceđeno suvo grožđe, rendanu koru od limuna i pomorandžu, sodu bikarbonu, cimet i džem od kajsija (prethodno ga pomešajte sa nekoliko kašika mlake vode).
Smesu sjedinite, a zatim dodajte sok od pomorandže i ostatak vode. Sve dobro promešajte i sipajte u tepsiju obloženu pek papirom.
Pexels
Pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj rerni na 180 stepeni, a zatim izvadite kolač iz rerne i premažite ga džemom, pa ga vratite u rernu na još 5-10 minuta.
Pospite ispečen kolač mlevenim orasima i služite ga.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari