
Recept dana: Giros, najbolja domaća verzija omiljenog grčkog specijaliteta
Recept koji vam vraća osmeh na lice i sećanja na more

Verovatno prethodne godine niste išli na more u Grčku, što znači da se niste počastili njihovim neprevaziđenim girosom. Mnogima će letovanje i ove godine ostati pusta želja, ali ne mora tako da bude i sa čuvenim grčkim specijalitetom.
Uz naš recept u svom domu možete napraviti omiljeni giros. Naš izbor je pileći, a sigurno će vam se svideti jer uz njega ide i recept za domaću tzatziki salatu koja je neizostavan pratilac ovog specijaliteta.
Sastojci:
- 500 g pilećeg mesa od karabataka
Za marinadu - 50 ml maslinovog ulja
- 1 velika kašika samlevenih semenki korijandera
- 2 velike kašike dimljene, slatke crvene paprike
- 1 velika kašika sušenog origana ili timjana
- 1 mala kašika soli
- sok i sitno narendana korica pola limuna
- 2 čena narendanog belog luka
Za tzatziki sos
- 2 kašike grčkog jogurta
- 1 čen narendanog belog luka
- sitno narendan krastavac
- 2 do 3 kašike sitno seckane mirođije
- 2 kašike maslinovog ulja
- prstohvat soli
- sok od pola limuna
Način pripreme:
U maslinovo ulje izrendajte beli luk i dodajte začine (so, papriku, korijander i origano). Sve dobro promešajte. Isecite piletinu na trake srednje veličine i ubacite je u marinadu. Sve dobro promešajte da meso lepo upije marinadu.
U to narendajte limunovu koru i naspite sok od limuna i ponovo promešajte. Pokrijte i ostavite da dobro upije.
U posebnu posudu narendajte krastavac, dodajte sitno seckanu mirođiju. U drugu posudu ubacite rendani beli luk, dodajte grčki jogurt, limunov sok i maslinovo ulje, pa sve dobro promešajte. Smesu sa mirođijom i krastavcem dodajte u smesu sa grčkim jogurtom. Sve lepo promešajte i posolite.
Na vrelom ulju propržiti piletinu da lepo porumeni sa svih strana. Tortilju premažite tzatziki smesom, dodati iseckan paradajz, prženi krompir, luk i meso. Smotati lepinju i uživati u pravom domaćem girosu.
Bon appetit!
pročitajte još
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari