
Novi hit recept na internetu je veganska „slanina“ od kore banane. Da li biste je isprobali?
Kora ovog voća je jestiva i vrlo korisna

Svi su poslednjih godina čuli za vegansku alternativu mesu – meso na biljnoj bazi – ali čini se kako oni koji potpuno izbegavaju namirnice životinjskog porekla moraju biti posebno domišljati; pa „meso“ prave i od banane!
Prošle godine smo na svim društvenim mrežama mogli naići na razne varijante popularnog recepta za hleb od banane, a sad je – barem među veganima – zavladao nov trend, alternativa slanini od kore od banane koja naizgled (neke) može čak i da vas prevari…
Iako ih bacamo, kore od banane su jestive, jedu se u mnogim kulturama, a sadrže iste hranjive sastojke kao i sama banana. Osim toga, same kore bogate su još nekim hranjivim sastojcima, poput esencijalnih amino-kiselina i vlakana, a još nezrele navodno sadrže i mnogo antioksidanata…
Ipak, ako odlučite da ih probate, pripazite odakle banane dolaze i imaju li po kori pesticida, i naravno, dobro ih operite. Za ovaj recept trebaće vam samo jednostavna marinada i friteza ili tiganj.
@wearegirlswhoeatBANANA PEEL BACON 🥓 #healthysnacks #snacks #bananas #banana #cleaneating #bananapeel #airfryer #airfryerrecipes
Kako napraviti „slaninicu“ od kore banane
– Odberite što zrelije banane, bananu izvadite, a s unutarnje strane kore ogulite njene ostatke.
– Napravite marinadu od sosa od kokosa, maslinovog ulja, paprike, belog luka u prahu, javorovog sirupa i malo soli – ili dodajte začine po vlastitom izboru.
– Prelijte marinadu po korama i pustite da tako odstoje oko 15 minuta, da kora upije ukus.
– „Slaninu” prepržite na tiganju (dva-tri minuta sa svake strane) ili 10 minuta u fritezi.
Ovako spremljene kore možete jesti same, a možete ih dodavati u druga jela, na primer u salate ili čak u sendviče, prenosi Mind Body Green.
možda će vas i ovo zanimati
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari