aktuelno

Danas je svetski dan humusa, najzdravijeg namaza na svetu

13.05.2021

12:50 >> 10:31

0

Autor: Z. A.

Savršenstvo jednostavnosti ili jednostavnost savršenstva, pitanje je sad

Danas je svetski dan humusa, najzdravijeg namaza na svetu
Copyright Pexels

Humus je popularno jelo sa Bliskog istoka staro više od 2.000 godina. Ovaj namaz, umak ili pasta od leblebija i tahinija obično se jede uz pita hleb, tortilje ili tostirani hleb, krekere… ali  može se poslužiti uz narezano sveže povrće poput šargarepe, krastavca, celera. Doručak, užina ili lagana večera – može uvek. Ali nije humus popularan samo zbog fenomenalnog ukusa već i zbog velike hranljive vrednosti.

Naime, leblebije su veoma zdrave jer ne sadrže holesterol i zasićene masti, a bogate su proteinima, pa je humus posebno omiljen među vegetarijancima i veganima jer je tzv. biljno meso. Ima ugljene hidrate i zdrave masnoće. Osim toga, odličan je izvor gvožđa, vitamina B i vlakana. Poznato je da su leblebije efikasne u sprečavanju nagomilavanja holesterola u krvnim sudovima, a uz to regulišu nivo šećera u krvi. S druge strane, tahini je pun masti, uglavnom nezsićenih, i kalorija, ali i proteina i kalcijuma.

Beli luk i sok od limuna su puni antioksidanasa koji smanjuju oksidativni stres u telu. Oni takođe jačaju imunitet i bore se protiv bakterija i virusa.
Humus sadrži dosta omega-3 masnih kiselina, gvožđa, vitamina B6, mangana, bakra, folne kiseline i amino-kiselina, kao i triptofan i tirozin zaslužne za dobar i kvalitetan san i bolje raspoloženje.

Ovaj stari namaz je pokazatelj da se zdrava jela mogu napraviti od običnih sastojaka, vrlo brzo i jednostavno. Potrebno vam je svega desetak minuta za namaz za koji tvrde da je najzdraviji na svetu.

Pexels

Danas se obeležava njegov dan, zato, evo recepta.

Za klasičnu verziju humusa bit će vam potrebno:

  • 1 konzerva leblebija
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika tahini paste
  • 1 čen belog luka
  • 2 kašike ceđenog limunovog soka
  • malo soli

A evo kako se priprema

Procedite leblebije i isperite ih pod vodom. Staviite ih u blender zajedno sa tahini pastom i maslinovim uljem i mutite dok ne dobijete kremastu teksturu. Zatim dodajte so, limunov sok i usitnjen beli luk. Možete dodati još malo maslinovog ulja ako je potrebno i blendirajte dok se sve ne sjedini. Pre serviranja držite u frižideru. I to je to, spreman je za zdravo uživanje.

možda će vas i ovo zanimati

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike