
Recept dana: Pita s bananama i karamelom, fina britanska poslastica za tmurne dane proleća
Posle prvog zalogaja sine vam sunce u glavi

Iako u SAD često svojataju banoffee pie, zapravo je reč o engleskom desertu koji je osmišljen početkom 70-ih godina. Ime je simpatična spoj reči „banana“ i „toffee“, a u originalu se sastoji od prhkog testa, sloja karamela s kondenzovanim mlekom, reda zrelih banana i umućene pavlake sa aromom kafe. Danas se koriste prečice, pa se kora neretko pravi od digestiv keksa i maslaca.
Budući da je posredi engleski klasik novijeg datuma, recept smo potražili kod njihove gastro kraljice Meri Beri. U kuvaru „Classic“ raspisala je svoj recept za ovu pitu od banane za osam porcija.
Poslasticu možete poslužiti i u čašama.
Sastojci:
Za podlogu
- 150 g digestiv keksa
- 75 g maslaca
Ostali sastojci
- 75 g maslaca
- 75 g muscovado šećera
- 400 g kondenzovanog mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 3 zrele banane
- 300 ml slatke pavlake
I još:
- 50 g tamne čokolade
- 1 kašičice kakaoa u prahu
Priprema:
1. Kalup za tortu prečnika 20 cm premažite maslacem i obloži papirom za pečenje.
2. Keks stavite u kesu za zamrzivač te ih usitnite oklagijom ili tučkom za meso. Maslac rastopite na laganoj vatri, umešajte u keks i utisnite smesu u kalup. Poravnajte i stavite u frižider na oko 15 minuta.
3. Maslac pomešajte sa šećerom i stavite na laganu vatru. Kad se rastope, promešajte i ulijte kondenzovano mleko. Kuvajte dva-tri minuta, dok se ne stisne i ne poprimi zlatnu boju. Sklonite s vatre i umešaj ekstrakt vanile.
4. Prelijte pripremljeni krem preko baze od keksa i stavite u frižider bar na sat vremena.
5. Narežite banane na kriške i složite ih preko rashlađene poslastice.
6. Na kraju umutite slatku pavlaku i premaži njime poslasticu. Vratitre u frižider.
7. Na kraju poprskajte rastopljenom tamnom čokoladom ili pospite kakaom. Poslužite rashlađeno!
Bon appetit!
možete da pripremite i
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari