
Recept dana: Kiflice bez mleka i jaja, mekane i idealne za dane posta
Niste jeli ukusnije pecivo

Ove ukusne kiflice prave se bez mleka i bez jaja, idealne su i za dane posta, samo što tada maslac treba zameniti margarinom.
Sastojci:
- 1 kg mekog brašna tip 400
- 500 ml vode
- 1 kocka (50 g) svežeg kvasca
- 3 pune kašike šećera
- 1 kašika soli
- 100 ml ulja
Za premaz
- majonez (postan ili običan) i susam za posipanje
Za preliv
- 250 g maslaca ili margarina
Priprema
1. U 500 ml tople vode rastopite kvasac i jednu kašiku šećera.
2. Prosejano brašno uspite u posudu, dodajte ostatak šećera, so, vodu s kvascem i ulje. Lagano umesite, uz eventualno dodavanje brašna kako bi vam testo bilo glatko i meko, ali i da se ne lepi. Sve se pravi odmah, ni kvasac ni testo ne ostavljajte da raste.
3. Zavisno od toga koju veličinu kiflica želite delite testo na veće ili manje loptice. Oklagijom razvucite testo u oblik elipse pa stavite fil po želji (sir, šunku ili džem, marmeladu…) i rukama lagano urolajte u kiflicu.
4. Posudu za pečenje podmažite margarinom i složite kiflice s razmakom od barem 2 cm jer dosta narastu dok se peku. Ostavite ih na toplom mestu oko dva sata pa narasle kiflice premažite majonezom i pospite susamom.
5. Rernu ugrejte na 220 stepeni i pecite dok kiflice ne porumene. Pazite da se ne prepeku! Margarin ili maslac otopite i ugrejte u lončiću s poklopcem. Pečene, tople kiflice odmah prelijte vrućim margarinom, na svaku kiflicu po kašiku-dve i ostavite da se ohladi.
Bon appetit!
možete i ovo da pripremite
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari