
Recept dana: Fritata, zapečeni omlet sa onim što nađete u frižideru
Kad pomislite da nemate hrane u kući, setite se ovog jela

Fritata ili frittata je italijansko jelo koje podseća na omlet ili kajganu, ali se od njih i razlikuje utoliko što, osim obaveznih jaja, u njega možete da dodate bukvalno sve što imate u frižideru i špajzu. Fritata vam može biti saveznik u situacijama kada vam se čini da vam je frižider prazan, ali u njemu ipak tu i tamo nečeg ima.
Inače, ovo jelo se vezuje za Italiju i Španiju, pa se tamo može naći u najrazličitijim izdanjima.
Iako je nepoznat izvorni recept za fritatu, zna se da je godine 1535. u kartuzijanskom manastiru San Lorenco kraj Salema, Italija, u čast španskog kralja Karla V napravljena fritata od 1.000 jaja, kada se tamo našao posle uspešnog pohoda na Tunis.
Budući da ne postoje strogi standardi za pripremu ovog jela, nije loše za trening početnika u kuhinji. Pre nego što pređete na delo, zapamtite – važno je da imate jaja, sve ostalo iz recepta možete da zamenite nečim što imate ili više volite.
MOŽETE DA SPREMITE I: Recept dana: Fokača (Focaccia)
Sastojci:
- 8 jaja
- 1 praziluk
- 100 g svežeg spanaća
- 100 g zelene tikvice
- 200 g šampinjona
- 100 g pančete
- 200 g kačkavalja
- 40 g rendanog parmezana
- so i biber po ukusu
- 1/2 kašičice suvog bosiljka
- 1/2 kašičice origana
- 30 g putera
- 30 ml maslinovog ulja
- svež bosiljak za serviranje
Priprema
1. Naseckajte praziluk. Operite i očistite spanać, a zelenu tikvicu narendajte. Operite pečurke i iseckajte ih na listiće. Umutite jaja sa solju i biberom.
2. Ubacite puter u dubok tiganj, dodajte luk, posle nekoliko minuta i pančetu, propržite pa ubacite spanać, tikvicu i pečurke. Posolite. Pržite da sastojci dobiju zlatnu boju. Začinite origanom i bosiljkom, te pospite parmezanom.
3. Zagrejte rernu na 220 °C. Dodajte umućena jaja i promešajte. Prelijte maslinovim uljem, posolite i staviti tiganj u rernu.
4. Pecite oko 10 minuta, zatim pospite izmrvljenim sirom dok je fritata još topla. Servirajte sa listovima bosiljka i sosom od paradajza.
Savet: Ukoliko nemate tiganj s drškom otpornom na toplotu, koristite pleh i pecite fritatu u rerni dok ne porumeni.
Bon appetit!
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari