aktuelno

Da li koristite slatki krompir – batat? Ne znate šta propuštate, mnogo je dobar i zdrav

05.02.2021

13:55 >> 11:30

0

Autor: Z. A.

I nad krompirom postoji krompir

Da li koristite slatki krompir – batat? Ne znate šta propuštate, mnogo je dobar i zdrav
Copyright Pexels

Batat je slatki krompir, može biti žut, narandžast ili crven, a važi za veoma korisnu namirnicu. Ako ste čuli za batat, a još ga iste probali, propustili ste jednu veoma dobru i zdravu namirnicu.

On samo ovlaš podseća na običan krompir jer ima izdužen i pomalo nepravilan oblik, kao neki miks šargarepe i krompira. Postojbina slatkog krompira je Centralna i Južna Amerika, a dosta se uzgaja i upotrebljava u Aziji, na čitavom američkom kontinentu i u Africi. Kod nas je pomalo nepravedno zapostavljen, iako imamo sve uslove za uzgoj ove namirnice, čak i putem organske proizvodnje.

Koren batata može biti žute, narandžaste i crvene boje. Po hemijskom sastavu slatki krompir je vrlo sličan običnom crvenom ili belom krompiru, ali sadrži više proteina. Batat ima 103 kalorije u 100 grama. Sadrži visok procenat skroba, malo šećera i nimalo masti. Ima veliki sadržaj minerala (kalijum, kalcijum, magnezijum i gvožđe), vitamina (A, B, C, E) i dijetnih vlakana, neophodnih za pravilno funcionisanje organa za varenje. Ishrana bogata vlaknima dokazano smanjuje rizik od raka debelog creva. Ipak, ono što batat definitivno izdvaja je visok sadržaj beta-karotena, koji je poznati antioksidans.

Prevenira bolesti srca i odličan za dijabetičare

Batat u najvećoj meri sadrži vitamine B kompleksa i to naročito B6. Kao najpoznatiji vitamin koji utiče na zdravlje srca i krvnih sudova, zbog svog uticaja na nivo homocisteina, batat postaje deo jelovnika koji se preporučuje srčanim bolesnicima, ali i kao preventiva.

Batat je savršena namirnica za dijabetičare jer je niskog glikemijskog indeksa. Preporučuje se i u ishrani dece i sportista, pošto daje energiju, dovoljno vitamina i minerala.

Odličan je za srčane bolesnike pošto štiti organizam od srčanih tegoba i, što je još važnije, začepljenja krvnih sudova.

Poboljšava funkcionisanje mozga i podstiče probavu.

Pixabay

Kako se priprema

Batat se može ispržiti kao običan krompir,  može da se jede i kuvan, ali bolje je da ga skuvate na pari nego u vodi.

Zbog očuvanja ukusa i arome, preporučuje se da kuvanje od 30-40 minuta, što zavisi od veličine korena. Ne soli se, jer zbog mnoštva minerala daje sladak ukus. Sprema se na isti način kao i običan krompir (kuvan, pečen, pire, pržen, a veoma je ukusan i kao grilovan).

Koristi se i za pripremu poslastica, poput pudinga, štrudli i slično.

Pixabay

U ishrani se mogu koristiti i mladi listovi batata, najbolje kao salata, što ga definitivno razlikuje od običnog krompira, kod kojeg nadzemni delovi biljke nisu jestivi.

Slatki krompir se ne čuva u frižideru, već mu više odgovaraju tamne, suve i ne preterano hladne prostorije (moraju biti iznad 10 °C).

Iako tropska biljka, batat odlično uspeva i u Srbiji. Kilogram batata košta i do 450 dinara. Nemojte da vas visoka cena batata (oko tri puta skuplji od običnog krompira) obeshrabri da istražite njegov delikatni ukus. Ako ga pripremite, kupite slatki krompir i napravite neko od jela na zdrav način, iznenadite vaše nepce i ulepšajte sebi dan.

možda će vas i ovo zanimati

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike