
Kad se med ušećeri: Kako ga istopiti i da li to znači da med nije pravi?
Lako ga vratite u tečno stanje, ali temperatura ne sme da pređe 60 stepeni

Prirodni pčelinji med prisutan je u ljudskoj ishrani od davnina. Ima brojne benefite za ljudski organizam i nema rok trajanja jer se jednostavno ne kvari. Međutim, med ima sklonost da vremenom kristališe i postane ušećeren.
Iako mnogi misle da ušećeren med nije pravi, zapravo se posebno lako ušećeri pravi prirodni med u koji nije dodata glukoza ili neki drugi poboljšivači ukusa.
Bez obzira što je to prirodan i normalan proces, mnogim ljudima to smeta, pa im je lepše i prijatnije da ga jedu u tečnom stanju. A to se može lako rešiti i u domaćim uslovima.
U tečno stanje ga možete vratiti uz pomoć mikrotalasne pećnice ili vodene kupke.

Profimedia
Topljenje ušećerenog meda u mikrotalasnoj možda je brzo i lako, ali se ipak ne preporučuje, jer se smatra da će na taj način njegova korisna svojstva mogu biti uništena zahvaljujući visokoj temperaturi.
Najbolje je da ušećereni med istopite na pari. A to izgleda ovako.
Teglu sa medom stavite u posudu sa vodom, tako da voda dostiže grlo tegle. Ovu posudu stavite u drugu, na čijem je dnu stavljena rešetka. Temperatura vode ne treba da se povećava i ne treba da ide preko 60 stepeni jer onda med gubi svoja korisna svojstva.
Pročitajte još
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari