
Recept dana: Božićna praseća pečenica, spolja hrskava, unutra softana
Meso koje se lepi za prste i dušu

Za božićnu pečenicu ne morate da imate celo prase, pogotovo ako živite u gradu, dovoljno je da nabavite plećku sa rebrima ili zadnji deo buta praseta i ispečete ga sa ljbavlju u rerni.
Pečenica koja se sprema za Božić po narodnom verovanju doprinosi sreći i blagostanju kuće.
možete da priprmite
Sastojci:
- od 2 do 4 kg prasetine, plećka sa rebrima, zadnji but
- so
- 100 ml ulja
- 500 ml piva
Priprema
1. Komad svinjetine operite i osušite krpom.
2. Zasecite na mestima koja su deblja te dobro posolite, posebno u zareze, ostatak posolite i utrljajte rukom.
3. U tepsiju uspite 200 ml vode i ulje, pa stavite dve–tri daščice, samo da meso bude malo odignuto, odnosno da ne bude baš u tom soku i ne kuva se.
4. Ugrejte rernu na 220 stepeni i ubacite prasetinu da se peče i smanjte na 200 stepeni
5. Povremeno meso okrenite i prelijte sokom od pečenja. Kad ispari voda, dodajte malo sveže da ulje ne počne da gori.
6. Posle sat vremena pečenja, smanjite rernu na 180 stepeni, a onda meso polako prelijte pivom, ne odjednom, već okrećite pečenicu i prelivajte je. Na taj način meso će dobiti hrskavu koricu, a ne gumena i žilava.
7. Meso treba peći otprilike dva-tri sata, zavisno koliko je veliko i debelo.
8. Pečenica je gotova kad porumeni, tačnije kad počne da biva braonkasta i kad kosti počnu da vire. Potom je ohladite, isecite i servirajte.
Bon appetit!
pripremite i
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari