aktuelno

Recept dana: Božićna praseća pečenica, spolja hrskava, unutra softana

07.01.2021

07:08 >> 08:01

0

Autor: Z. A.

Meso koje se lepi za prste i dušu

Recept dana: Božićna praseća pečenica, spolja hrskava, unutra softana
Copyright Profimedia

Za božićnu pečenicu ne morate da imate celo prase, pogotovo ako živite u gradu, dovoljno je da nabavite plećku sa rebrima ili zadnji deo buta praseta i ispečete ga sa ljbavlju u rerni.

Pečenica koja se sprema za Božić po narodnom verovanju doprinosi sreći i blagostanju kuće.

možete da priprmite

Sastojci:

  • od 2 do 4 kg prasetine, plećka sa rebrima, zadnji but
  • so
  • 100 ml ulja
  • 500 ml piva

Priprema

1. Komad svinjetine operite i osušite krpom.

2. Zasecite na mestima koja su deblja te dobro posolite, posebno u zareze, ostatak posolite i utrljajte rukom.

3. U tepsiju uspite 200 ml vode i ulje, pa stavite dve–tri daščice, samo da meso bude malo odignuto, odnosno da ne bude baš u tom soku i ne kuva se.

4. Ugrejte rernu na 220 stepeni i ubacite prasetinu da se peče i smanjte na 200 stepeni

5. Povremeno meso okrenite i prelijte sokom od pečenja. Kad ispari voda, dodajte malo sveže da ulje ne počne da gori.

6. Posle sat vremena pečenja, smanjite rernu na 180 stepeni, a onda  meso polako prelijte pivom, ne odjednom, već okrećite pečenicu i prelivajte je. Na taj način meso će dobiti hrskavu koricu, a ne gumena i žilava.

7. Meso treba peći otprilike dva-tri sata, zavisno koliko je veliko i debelo.

8. Pečenica je gotova kad porumeni, tačnije kad počne da biva braonkasta i kad kosti počnu da vire. Potom je ohladite, isecite i servirajte.

Bon appetit!

pripremite i

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike