
Recept dana: Krem čorba od kestena otključava zdravu zlatnu jesen
Ukoliko se ovih dana sapletete o kesten, sagnite se stavite ga u kesicu

Jesen je stigla, a s njom i miris pečenog kestena i nekoliko lekcija o tome koliko je kesten hranljiv i zdrav.
Pripada grupi orašastih plodova, ali za razliku od oraha, badema i lješnjaka, sadrži manje masti, visok procenat skroba i vitamin C. Blago je slatkastog okusa i ima široku primenu u kulinarstvu. U prodavnicama zdrave hrane može se naći i kestenovo brašno koje se koristi za pravljenje hleba i peciva.
Kesten je u prodaji od oktobra do marta, jedini je orašasti plod koji sadrži vitamin C, a predstavlja izvrstan izvor vitamina B6. Takođe su i dobar izvor kalijuma i folne kiseline te prehrambenih vlakana neophodnih za pravilno funkcionisanje probavnog sistema.
Sastojci:
- 2 kašičice maslinovog ulja
- 1 manji koren celera ili ½ većeg korena celera
- 450 g kuvanog kestenja
- manji krompir
- 500 ml pilećeg ili povrtnog bujona
- kašičica suve majčine dušice
- 250 ml poluobranog mleka
- biber
- so
- čaša nemasnog jogurta
- peršun za dekoraciju
Priprema
1. U šerpi zagrejte maslinovo ulje, dodajte iseckan celer, iseckan krompir, kuvano kestenje, supu, majčinu dušicu, posolite i kuvajte oko 20 minuta ili dok krompir i kesten potpuno ne omekšaju.
2. Ispasirajte sve povrće u blenderu, vratite u šerpu, sipajte mleko, pobiberite i kuvajte na srednjoj temperaturi.
3. Servirajte u činijama, dodajte malo jogurta i ukrasite peršunom i krutonima.
Bon appetit!
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari