
Recept dana: Fondu
Pravo uživanje za hladne dane, a najukusniji je u društvu

Otopljeni sir obožavamo na pici, u sendviču, ma svuda. Pa, zašto onda ne bismo otopili sir i u njega umakali kockice hleba ili možda različite vrste povrća.
Fondu se originalno pravi od dve vrste sira – Gruyères i Vacherin. Gruyère je jedan od najpoznatijih sireva od kravljeg mleka. Takođe od kravljeg mleka, Vacherin je sir sa kiselo – kremastim ukusom. Tradicionalno, ova dva sira se rendaju i tope zajedno sa belim lukom, belim vinom i dodatkom brendija “kirsch”. Dobijena mešavina se služi u posudi koja se zove “caquelon” – posuda koja je postavljena iznad gorionika, kako bi se osiguralo da se mešavina u kontinuitetu topi i krčka. Za jelo se koriste duge viljuške sa kojim se hleb umače u sir. Ovo jelo se uglavnom jede u većem društvu i svi jedu iz iste posude.
Sama reč fondu potiče od francuske reči “fondre”, što znači “topiti se.”
Sastojci:
- 250 grama sira Gauda
- 250 grama sira Edamer
- 2 kašike skroba
- 1 čaša belog vina
- kockice hleba
- 1 čen belog luka
- 1 kašika limunovog soka
Način pripreme:
Izrendati sir i dodati mu 2 kašike skroba. Posudu za pripremu fondua istrljati čenom belog luka i sipati vino i limunov sok.
Kuvati dok se ne pojave balončići i tada postepeno dodavati rendani sir uz mešanje.
Kada se napravi homogena smesa, viljuškama umakati kockice hleba u rastopljeni sir i uživati u sinergiji aroma.
U mešavinu se po želji, mogu dodati i začinske biljke.
Saznaj više:
Recept dana: Pastirska pita (shepherd’s pie)
Pravda za čvarke: Znamo da ste jedva čekali da čujete da su podjednako zdravi kao čija semenke
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari