
Večita dilema: Kako i gde čuvati maslac da bi što duže zadržao svež ukus
Maslac može da upije bilo koji miris, pa ga zbog toga morate čuvati daleko od namirnica sa jakim mirisima

Maslac je jedan od omiljenih dodataka prilikom kuvanja i pripreme hrane, a ako je i u vašoj kuhinji jedan od čestih sastojaka i obožavate ga zbog njegove kremaste teksture, svakako je preporučljivo pravilno ga čuvati. Određena pravila skladištenja maslaca radi održavanja svežine i sigurnosti mogla bi vas i iznenaditi.
Ako želite da maslac u punoj meri zadrži ukus i svežinu i bude pravilno skladišten, postoje određeni, vrlo korisni saveti o čuvanju ovih kuhinjskih "zlatnih poluga".
Dakle, treba uzeti u obzir vrstu maslaca (slani ili neslani), okruženje (kuhinjska temperatura) i vrstu posude u kojoj on stoji.
Pixabay
Vrsta maslaca
Većina komercijalno proizvedenih maslaca je pasterizovana, a budući da se maslac sastoji uglavnom od masti (80 ili više procenata), to pomaže u sprečavanju nastanka i razvoja bakterija. Stoga prvo proverite kakav maslac imate. Većina stručnjaka se slaže u tome da slani maslac možete da ostaviti na sobnoj temperaturi nekoliko dana, uzimajući u obzir faktore poput spoljne temperature i posude.
Aplikacija "FoodKeeper" navodi kako se slani maslac može ostaviti na sobnoj temperaturi od jednog do dva dana, jedan-dva meseca kad se čuva u frižideru, a šest-devet meseci ako se čuva smrznut. Nakon toga, ukus može postati užegao ili kiselkast. So u maslacu takođe potpomaže u održavanju svežine maslaca. Međutim, ako se sobna temperatura podigne iznad 20 stepeni, vreme je da maslac stavite u frižider.
Kako čuvati maslac
Slani maslac može se određeno vreme držati van frižidera, ali tu veliku ulogu ima posuda u kojoj se čuva. Dobra posuda, osim što će zadržati svežinu maslaca, takođe će sprečiti i da se deo otopljenog maslaca razlije i zamasti kuhinjski prostor.

Najbolji izbor su keramičke posude za maslac s dobrim poklopcem. Naime, maslac koji stoji van frižidera treba zaštititi od svetlosti i vazduha, a što je posuda nepropusnija za vazduh, to će maslac duže zadržati svež ukus.
Međutim, neslani maslac obavezno treba čuvati u frižideru, i to u zadnjem delu, kako biste sprečili da se brzo pokvari. Takođe, preporučljivo ga je izvaditi iz frižidera sat vremena pre upotrebe. Domaći maslac, maslac od svežeg mleka i bilo koji drugi maslac koji nije pasteriziran takođe treba uvek držati u frižideru.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari