
Izuzetno je zdrav i koristi se u skoro svim jelima: Evo kako da peršun pravilno zamrznete za zimu
Pre svega ga dobro isperite i osušite

Peršun spada u izuzetno korisne biljke.
Posebno kada je svež.
I pogotovo u svetu kulinarstva.
Jako je zdrav, sadrži mnogo vitamina, minerala i drugih hranljivih materija, a to ga čini prirodnim lekom za mnoge bolesti.
Takođe, pročišćava krv, snižava šećer u krvi, poboljšava vid i jača imunitet.
U maltene svim jelima se koristi kao začin.
Svež peršun može da se nađe i zimi, ali nema isti sastav vitamina i minerala, kao što ga ima kao sezonski začin koji se gaji leti.
I zato bi bilo dobro da ga na vreme uberete i zamrznete u zamrzivaču za zimu. Ovako zamrznut neće izgubiti korisne materije i moći ćete potpuno bezbedno da ga koristite.
Pixabay
Kako zamrznuti peršun?
Postoje različiti načini. Jedan od njih je da izaberete zdrav i mlad peršun, koji možete dobro oprati, osušiti i zatim iseći na sitne komade. Podelite ga u male paketiće tako da ga vadite iz zamrzivača svaki put kada kuvate. Ako stavite peršun u zamrzivač u velikim pakovanjima, postaće grudva leda i teško ćete od njega odvojiti male količine koje su vam potrebne za jedno kuvanje.
Pixabay
Međutim, ovaj problem se može rešiti na drugi način. Nakon seckanja peršuna rasporedite u kalupe za led. Zamrznite ga na 2 dana, a zatim odvojite dobijene kocke i stavite u kese u zamrzivač. Ovim načinom ponovnog zamrzavanja peršun se neće lepiti i moći ćete da uzmete 1 ili 2 kocke za svako kuvanje.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari