
Ova prirodna metoda daje najlepša ljubičasta uskršnja jaja: Od lavande do indiga uz jedan tajni sastojak
Male stvari mogu da učine da vaša praznična trpeza izgleda mnogo luksuznije

U moru kupovnih boja i sintetičkih sredstava, prirodne metode farbanja jaja sve više osvajaju domaćice širom sveta – i to s razlogom. Ne samo da su bezbedne i nežne za zdravlje, već pružaju i neponovljivu lepotu tonova koje nijedna komercijalna boja ne može da ponovi.
Ove godine, hit među ljubiteljima prirodnog farbanja postala su – ljubičasta uskršnja jaja, dobijena uz pomoć sušenih cvetova hibiskusa! Od svetlih nijansi lavande do dubokih indigo tonova – rezultat je istovremeno elegantan, sofisticiran i potpuno jedinstven.
Jedan sastojak menja sve: Hibiskus kao tajna uspeha
Za ovu prirodnu tehniku farbanja, potreban vam je jedan glavni sastojak: sušeni cvetovi hibiskusa. Ova biljka, poznata po svojim brojnim lekovitim svojstvima, sada postaje i saveznik u prazničnoj dekoraciji.
Profimedia
Njeni pigmenti lako se oslobađaju u vodi i ostavljaju jaja predivno obojena u paleti ljubičastih nijansi, zavisno od koncentracije i dužine potapanja.
Potrebno:
- 6 tvrdo kuvanih jaja (sobne temperature)
- 950 ml vode
- 950 g sušenih cvetova hibiskusa
- destilovano belo sirće
- malo ulja za završni sjaj
Farbanje jaja:
1. U veću šerpu sipajte vodu i hibiskus i pustite da sve proključa. Kada voda provri, smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte još 15 do 30 minuta – sve dok boja ne postane nekoliko nijansi tamnija od željene. Da biste proverili rezultat, nakapajte tečnost na belu posudu.
2. Zatim procedite smešu kroz cediljku u drugu posudu. Iscedite što više tečnosti iz biljaka, a ostatke bacite. Na svaka 240 ml boje dodajte jednu kašiku sirćeta i promešajte.

3. U srednju posudu stavite tvrdo kuvana jaja i lagano prelijte dobijenu boju tako da jaja budu potpuno potopljena. Posudu stavite u frižider i ostavite nekoliko sati, a za jače tonove – i celu noć.
4. Kada se postigne željena boja, jaja pažljivo izvadite i osušite ih papirnim ubrusom. Za intenzivnije nijanse, ponovite postupak natapanja više puta, obavezno ih sušeći između svake faze.
5. Kada su jaja obojena, pažljivo ih premažite s malo ulja i ispolirajte papirnim ubrusom. Ovaj korak ne samo da pojačava boju, već i daje elegantan sjaj. Jaja čuvajte u frižideru do posluženja.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari