
Gljivica vitlakoča: Celi svet je smatra korovom kukuruza, a Meksikanci je jedu u slast vekovima
Iako je dugo smatrana za bolest na kukuruzu, danas je ova gljivica cenjena kao gastro poslastica koja dodaje jedinstvenu dimenziju jelima

Vitlakoča, poznata i kao "meksički kavijar" ili "meksički tartuf," neobična je i delikatna namirnica koja potiče iz Meksika. Ona se stvara kao rezultat infekcije kukuruza gljivicom nazvanom *Ustilago maydis* pa je zovu i kukuruzna gara. Iako se u mnogim drugim delovima sveta ova vrsta pečurke obično smatra štetočinom za kukuruz, u Meksiku je vitlakoča cenjena kao ukusna i gastronomska poslastica.
Istorija i tradicija
Vitlakoča je prisutna u meksičkoj kuhinji već stotinama godina. Čak su je koristili i Asteci, koji su zvali kvitlakočin, što znači "izraslina koja spava“. Dugotrajna tradicija njegove konzumacije čini ga važnim delom meksičke kulturne baštine.
Izgled i ukus
Kukuruzna gljivica vitlakoča ima karakterističan izgled - pojavljuje kao tamnosiva ili crna masa na kukuruzu, često s kvrgama ili borama. Ukuso joj je blag i sličan pečurkama, sa notama orašastih plodova i slatkastih tonova kukuruza.
Priprema i kuvanje
Najčešće se koristi kao sastojak u raznim jelima meksičke kuhinje, uključujući takose i kesadilje. Može se koristiti kao dodatak za razna jela, često u kombinaciji sa sirom ili povrćem.
Nutritivna vrednost
Vitlakoča je nutritivno veoma bogata namirnica i sadrži vitamine, minerale i proteine. Osim toga, smatra se da poseduje antioksidativna svojstva.
Popularnost u gastronomiji
Upekos svojoj neobičnoj pojavi, vitlakočaje stekla popularnost ne samo u meksičkoj več i u globalnoj gastronomiji. Restorani širom sveta često jeuključuju u svoje menije kao ekskluzivan sastojak.
Očuvanje tradicije
Poslednjih decenija vitlakoča je postala predmeto interesovanja i očuvanja tradicionalnih poljoprivrednih praksi u Meksiku. Njena kultivacija i upotreba potpomažu u očuvanju biološke raznovrsnosti i agrarne baštine.
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari