
Drevni megafrižider od 20 metara: Građevina koja je Persijancima pravila sladoled tokom vrelog leta
Jakčal, stari persijski sistem za pravljenje leda usred pustinje, i dalje oduševljava naučnike

Zamislite vrele letnje dane u Persijskom carstvu pre 2.400 godina. Temperature su nesnosne, ali vi uživate u osvežavajućem sladoledu, savršeno rashlađenom ledu, čak i usred pustinje. Kako je to bilo moguće u vreme kada nije postojala moderna tehnologija za hlađenje? Tajna leži u genijalnom persijskom sistemu za pravljenje i skladištenje leda, poznatom kao jakčal ili „ledena jama“.
Veruje se da su još 550 godina pre nove ere ljudi u Persiji stavljali malo snega u činiju i prelivali ga sokom od grožđa, stvarajući ranu verziju sladoleda. Ali kako su uspeli da sačuvaju sneg i led tokom cele godine? Ključ je bio u jakčalu, fascinantnoj strukturi koja je omogućavala skladištenje leda i hrane čak i tokom najtoplijih meseci.
Antički sistem za zaleđivanje
"Yakchal" doslovno znači "ledena rupa" na persijskom, ali je mnogo više od toga. To je bio veliki, kupolasti objekat, često visok i do 20 metara, koji je korišćen za skladištenje leda i hrane tokom cele godine, uključujući vrele letnje mesece. Ovaj sistem je omogućavao drevnim Persijancima da sačuvaju led prikupljen zimi, kako bi uživali u rashlađenim pićima i sladoledu čak i tokom najtoplijih dana.
Kako je funkcionisao jakčal
Jakčal je bio izgrađen od specijalnog materijala poznatog kao sarooj, koji je imao odlične izolacione karakteristike. Ovaj materijal je bio mešavina peska, gline, belanceta, kreča, i kozje dlake, što je omogućavalo da unutrašnjost yakchala ostane hladna čak i kada su temperature napolju bile izuzetno visoke.
Sistem je funkcionisao zahvaljujući pametnom dizajnu koji je uključivao podzemnu komoru, gde se led skladištio, i otvore na vrhu kupole koji su omogućavali ventilaciju, zadržavajući hladan vazduh unutra, a topao izbacujući napolje. Led je prikupljan zimi sa planina ili je pravljen u posebnim bazenima tokom hladnih noći, a zatim pažljivo skladišten u jakčalu, gde je mogao da se čuva mesecima.
Upotreba leda u kulinarstvu
Persijanci su bili poznati po svojoj ljubavi prema slatkišima i desertima, pa ne čudi što su koristili led za pripremu osvežavajućih poslastica poput sladoleda i rashlađenih napitaka. Sladoled, kakav su oni pravili, bio je različit od današnjeg, ali je bio jednako osvežavajući. Pripremali su ga kombinovanjem leda sa šafranom, voćnim pireom, i ružinom vodicom, stvarajući pravu poslasticu koja je bila izuzetno cenjena na dvorovima širom Persije.
Pravljenje i skladištenje leda
Zimi, voda se sakupljala iz reka ili od topljenja snega na planinama i usmeravala ka jakčalu putem kanala.
Voda je bila raspoređena u malim bazenima unutar trezora, gde se tokom noći smrzavala zbog niskih temperatura pustinje.
Kada bi se voda pretvorila u led, isečena je u blokove i skladištena u najnižem delu jakčala, gde je temperatura bila najniža i gde je led mogao ostati zamrznut mesecima.
Nasleđe jakčala
Jakčal nije bio samo funkcionalan, već i izvanredno efikasan primer održive arhitekture. Danas, ovi drevni objekti predstavljaju fascinantan uvid u domišljatost i inovacije antičkog sveta. Dok uživamo u modernim rashladnim uređajima, vredi se podsetiti na ovo genijalno rešenje koje je omogućilo ljudima pre više od dve hiljade godina da savladaju izazove koje im je priroda postavila.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari