aktuelno

Kuvar sa Mišlenovim zvezdicama pravi puding sa ukusom stare knjige – cena 360 dolara

14.03.2025

20:41

0

Autor: K. O.

Gosti ovog restorana mogu bukvalno “progutati” knjigu u jednom zalogaju

Kuvar sa Mišlenovim zvezdicama pravi puding sa ukusom stare knjige – cena 360 dolara
Copyright Printscreen

Poznati poslastičar Džordi Roka redefinisao je pojam “kuvar” kreiranjem deserta od preko 350 dolara, koji je prožet aromom stare, prašnjave knjige

Ovaj “literarni” slatkiš predstavio je u video-tutorijalu na TikToku, koji je pregledan više od 635.000 puta.

Roka (46) je poslastičar i suvlasnik španskog restorana El Celler de Can Roca, nosioca tri Mišlenove zvezdice, poznatog po desertima koji brišu granicu između umetnosti i kulinarstva.

Jedno od njegovih najneobičnijih dela uključuje ekstrakciju esencije stare knjige i njeno pretvaranje u tečnost. Roka je rekao da je na ovu ideju došao fasciniran mirisom starih knjiga, poput onih koje se mogu naći u biblioteci, prenosi italijanski kulinarski magazin Identità Golose.

Kuvar sa Mišlenovim zvezdicama pravi puding sa ukusom stare knjige – cena 360 dolaraPrintscreen
 

"Birajte knjige koje mirišu na stari papir," objasnio je poslastičarski virtuoz u opisu videa u kojem prikazuje svoj nesvakidašnji proces, prenosi Jam Press. "Namažite stranice dezodorisanim puterom i ostavite ih preko noći kako bi upile miris stare knjige."

U snimku se vidi kako Roka cepa stranice stare knjige, premazuje ih puterom i potapa u lonac sa tečnošću kako bi preneli svoj miris.

Kada se puter potpuno natopi duhom književnosti, "sklonite ga pomoću spatule i rastvorite u alkoholu," objašnjava Roka, demonstrirajući ovu kulinarsku ekstrakciju. "Alkohol će ispariti i ostaće nam parfem stare knjige."

Kuvar sa Mišlenovim zvezdicama pravi puding sa ukusom stare knjige – cena 360 dolaraPrintscreen
 

Španac, koji je 2014. godine proglašen za najboljeg poslastičara na svetu, ističe da se zvanična tehnika naziva enflerage – drevna metoda izdvajanja mirisa iz cvetnih latica pomoću masti kao rastvarača.

Ova tehnika se prvobitno koristila u parfemskoj industriji, ali je Roka smatrao da može naći primenu i u gastronomiji.

Po završetku procesa, dobijeni književni liker gost najpre pomiriše, a zatim se njime začinjava desert – u ovom slučaju puding – koji je ukrašen i sitnim komadićima stranica knjige, čime se postiže kompletan efekat.

Ovaj nesvakidašnji specijalitet, koji košta 362 dolara, zapravo je svojevrsna uvertira u desert koji sledi.

Roka u videu završava tako što degustira svoj "Vili Vonka" desert i pokazuje znak odobravanja.

Kuvar sa Mišlenovim zvezdicama pravi puding sa ukusom stare knjige – cena 360 dolaraPrintscreen
 

Gledaoci su ostali zadivljeni njegovom sposobnošću da pretvori književnost u kulinarsko zlato.

"Vi ste moja inspiracija, gospodine!" napisao je jedan korisnik.

"Možda bih mogao da uradim ovo sa svojim udžbenikom iz matematike – možda bih konačno nešto naučio!" našalio se drugi.

Treći je uporedio njegov desert sa kulinarskim trilerom "Meni".

Ovo nije prvi put da Roka koristi enflerage tehniku kako bi desertima dodao arome nesvakidašnjih materijala.

U jednom od svojih neobičnijih eksperimenata, destilovao je miris ovčije vune (ewe de perfume?) i koristio ga kao aromatični dodatak poslasticama na bazi ovčijeg mleka, piše New York Post.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike