
Običaji: U Etiopiji će vas hraniti rukama, a u Gruziji nakon zdravice morate da ispraznite čašu
Ono što je nama neobično i nekulturno, u drugim zemljama nije

Svaka zemlja ima svoja pravila kulturnog ponašanja. Mnogo toga što je kod nas neobično i nekulturno, u drugim zemljama nije.
Podrigivanje u Kini i na Tajvanu je, recimo, veoma poželjno. Oni to smatraju najvišim oblikom laskanja – to znači da vam se hrana sviđa i da vam je prijao ručak.
Na Bliskom istoku, ali i kod nas, ako vam padne hleb na zemlju, trebalo bi da ga podignete, poljubite i primaknete čelu pre nego što ga
vratite na tanjir. Taj gest pokazuje poštovanje prema hrani i poslu koji je uložen u njenu pripremu.Pročitajte i ovo:
Mi kašnjenje smatramo veoma nepristojnim, a u Indiji je potpuno normalno da se, na primer, na večeru zakasni 15, pa i 30 minuta. Razlog tome je što su Indijci prilično opušteni po pitanju vremena, jer više cene odnose među ljudima nego da li stižu na vreme.
U Indiji ne vole da im zahvaljujete nakon ručka ili večere. To smatraju načinom plaćanja i namrštiće se. Umesto toga, vratite im uslugu tako što ćete ih sledeći put pozvati kod vas ili u restoran na večeru, čime ćete pokazati da ih cenite. Nakon toga ih uverite u to da vam je mnogo lepše i prijatnije bilo kod njih na večeri.
U mnogim azijskim zemljama, a naročito u Kini, nemojte pojesti sve iz tanjira, jer će to biti znak domaćinu da ste još gladni i nastaviće da vam puni tanjir. Umesto toga, na tanjiru ostavite mali deo hrane, kako biste nagovestili da ste se siti. Isto pravilo važi i za čaj.
U Nemačkoj nemojte seći krompir, jer će domaćin to shvatiti kao da hrana nije dobra. Savet je da krompir izgnječite viljuškom, jer će tako bolje upiti sos i biti ukusniji.

Pixabay
U nekim zapadnim zemljama potpuno je uobičajeno da se račun deli i da svako plati onoliko koliko je potrošio. Ali ne i u Francuskoj. To se smatra izrazito „nesofisticiranim“. Ili se ponudite da platite ceo račun ili pustite da ga neko drugi plati.
Ako u Etiopiji počnu da vas hrane rukama, znajte da je to čin gostoprimstva. Tradicija, koja se naziva gurša, namenjena je izgradnji poverenja i društvenih veza između onih koji dele hranu.
A ako kojim slučajem odete do Gruzije, nemojte zaboraviti da, nakon zdravice, ispijete celu čašu alkoholnog pića.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari