aktuelno

Hrana vam je pala na pod: Pravilo pet sekundi staro je 900 godina, a evo šta o njemu kaže nauka

28.08.2022

04:45

0

Autor: Z. A.

Mnogo toga zavisi od hrane i od poda

Hrana vam je pala na pod: Pravilo pet sekundi staro je 900 godina, a evo šta o njemu kaže nauka
profimedia-0216167285 - Copyright Profimedia

Velike su šanse da ste se u nekom trenutku oslonili na pravilo pet sekundi. Prilično je jednostavno: ako vam hrana padne na pod, a vi je podignete u roku od pet sekundi, možete je pojesti bez straha da je preplavljena klicama, bakterijama i prljavštinom.

Zanimljivo je da istorijska osnova za pravilo od pet sekundi seže vekovima unazad, u dane Džingis-kana i Mongolskog carstva.

Prema Paulu Dosonu i Brajanu Sheldonu, autorima knjige „Did You Just Eat That?“, kada Džingis-kan nije bio zauzet ubijanjem ljudi ili pravljenjem dece, izmišljao je pravila poput onog koliko dugo hrana može ostati na tlu a da je pritom dobra za jelo. Iako nije odredio vremensko ograničenje, smatrao je da se hrana s poda može pojesti dokle god on tako smatra.

Hrana vam je pala na pod: Pravilo pet sekundi staro je 900 godina, a evo šta o njemu kaže naukaVikipedija
 

Što se tiče nauke, istina je da što duže hrana stoji na podu, to su veće šanse da će postati opasna za jelo. Ali razočaraćete se kad čujete da nauka kaže da klice počinju prianjati za hranu čim ona dotakne tlo. To znači da može biti kontaminirana čak i ako je na podu delić sekunde.

Naučnici koji su testirali pravilo pet sekundi otkrili su da su vrsta hrane i vrsta površine važniji od toga koliko je ostala na tlu, ali uopšte je hrana bila manje sigurna za konzumiranje što se duže zadržala na tlu.

Hrana vam je pala na pod: Pravilo pet sekundi staro je 900 godina, a evo šta o njemu kaže naukaProfimedia
 

Otkrili su i da je voće posebno podložno skupljanju klica. S druge strane, za hranu koja padne na tepih manje je verovatno da će biti zaražena klicama.

Bonus video:

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike