
Dodajte cimet u kafu ili kašu, magičan je za zdravlje, lepotu i liniju
Sređuje organizam iznutra, a to se vidi spolja

Cimet se u Evropi u srednjem veku smatrao luksuznim začinom. Arapi su ga prevozili kopnenim putevima, a samo bogati ljudi su ga sebi mogli priuštiti. Danas se cimet može naći u gotovo svakoj kuhinji. Ali ovaj uobičajeni začin više je od slasnog dodatka u kolačima i može vam uveliku pružiti besprekornu negu kože i poboljšati zdravlje.
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Bog roka otkrio recept za izvajane trbušnjake u 56. godini
1. Smanjuje akne
Cimet ima antimikrobna svojstva koja su korisna za lečenje upala. Ovaj začin može ubiti bakterije i gljivice koje uzrokuju akne. Takođe je izvrstan izvor snažnih antioksidanata koji štite vaše telo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Oni mogu izazvati upalu kože, a kada se to dogodi, naše pore su začepljene, što uzrokuje akne.
2. Sprečava znakove starenja
Slobodni radikali takođe mogu doprineti preranom starenju kože, uzrokujući bore, pigmentaciju i uopšte lošu kožu. Antioksidanti u cimetu usporavaju ovaj proces štiteći vaše ćelije. Cimet može čak pospešiti proizvodnju kolagena jer sadrži elemente u tragovima za koje je dokazano da povećavaju nivo kolagena.
3. Vaša koža će izgledati ujednačenije
Cimet ubrzava cirkulaciju, dovodeći krv i kiseonik u kožu. Naime, on sadrži „adstringens“, hemikaliju koja smanjuje ili sužava telesna tkiva. To može pomoći da vaša koža izgleda glađe i ujednačenije, te tako poboljšati njeno zdravlje iznutra i spolja.
4. Ima protivupalna svojstva
Upale pomažu vašem telu u borbi protiv virusa i popravljanju oštećenja tkiva. Ali ako su one usmerene protiv vlastitih tkiva vašeg tela, to može biti opasno. Studije su pokazale da cimet ima protivupalna svojstva, pa može olakšati čak i oticanje.

Pixabay
5. Može smanjiti rizik od srčanih bolesti
Prema istraživanjima, dodavanje cimeta u hranu može održati zdravlje srca. U jednom istraživanju su pacovi, koji su se 12 nedelja hranili hranom s visokim udelom masti, ali i cimetom, ugojili manje od miševa koji su jeli masnu hranu bez cimeta. Hrana bogata masnoćama može dovesti do bolesti srca, a dodavanje malo cimeta u hranu može pomoći u ublažavanju tog rizika.
6. Pomaže kod mršavljenja
Cimet je bogat vlaknima. Daje vam osećaj sitosti i pomaže vam u borbi protiv želje za hranom. Takođe, ubrzava metabolizam jer vaše telo troši više energije za obradu začina nego što to čini za drugu hranu.
7. Može poboljšati pamćenje
Cimet može pomoći u odlaganju starenja mozga i smanjenju oksidativnog stresa moždanih ćelija. Takođe, podstiče plastičnost hipokampusa, dela mozga povezanog s pamćenjem. Pokazalo se čak da ovaj začin ublažava neke simptome Alchajmerove i Parkinsonove bolesti.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari