aktuelno

Koliko trešanja je previše: Postoji tačan broj koji ne smete da pređete, inače će da vam se desi karambol u telu

02.06.2024

06:47

0

Autor: V. I.

Otkrijte njihove zdravstvene prednosti i preporučenu dnevnu dozu za optimalno zdravlje

Koliko trešanja je previše: Postoji tačan broj koji ne smete da pređete, inače će da vam se desi karambol u telu
Copyright Profimedia

Često se dešava da kada jednom počnemo da jedemo trešnje, teško je da prestanemo. Trešnje sadrže dijetetska vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (kao što su jabučna, limunska i vinska) i određene proteine i ugljene hidrate.

Međutim, stručnjaci savetuju umerenost jer prekomerna konzumacija može imati laksativan efekat i izazvati loše varenje. Ali, postavlja se pitanje koliko je trešanja previše?

Prednosti trešanja

Njihova crvena boja potiče od antocijana i drugih fenolnih supstanci sa antioksidativnim svojstvima. Pored toga, antocijanini imaju analgetičke i antiinflamatorne efekte, što ih čini korisnim za ublažavanje simptoma artritisa.

Antocijanini i proantocijanidini u trešnjama takođe pomažu u ublažavanju simptoma astme i alergije, stimulišu proizvodnju kolagena i smanjuju upale i grčeve mišića. Ovo je posebno korisno za sportiste koji mogu osetiti olakšanje bola nakon intenzivnih aktivnosti kao što je trčanje.

Koliko trešanja je previše: Postoji tačan broj koji ne smete da pređete, inače će da vam se desi karambol u teluPexels
 

Trešnje za dijabetičare

Trešnje sadrže levulozu, šećer sa niskim glikemijskim indeksom koji telo polako apsorbuje, što ih čini pogodnim za dijabetičare. Osim što se jedu sveže, višnje su odlične i za pravljenje sokova, sladoleda, voćnih salata i osvežavajućih kolača.

Preporučena dnevna doza

Trebalo bi biti umeren. Preterivanje sa trešnjama može izazvati laksativne efekte i poremećaje u ishrani, a ako ih jedete na poseban način, mogu i da budu otrovne. Zbog toga se preporučuje konzumiranje do 150 grama trešanja dnevni, što je oko 20 trešanja.

Kako da uključite trešnje u svoju ishranu

  • Sveže trešnje: Najbolje ih je konzumirati sveže kao ukusnu užinu.
  • Sok od trešnje: Napravite svež sok za osveženje.
  • Voćne salate: dodajte trešnje voćnim salatama za dodatnu slatkoću i boju.
  • Sladoled i kolači: Koristite trešnje za pravljenje ukusnih sladoleda i osvežavajućih kolača.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike