
Zdravlje u tegli: Pripremite fermentisane krastavce - ukusni su, trajaće celu zimu i dobri su za vašu probavu
Jednostavan i zdrav recept za zimnicu

U današnje vreme, kada sve više pažnje posvećujemo zdravlju i dobrobiti, fermentisano povrće postaje sve popularniji izbor u ishrani.
Fermentacija ne samo da poboljšava ukus, već i povećava nutritivnu vrednost namirnica.
Jedan od najzdravijih načina da uživate u povrću tokom zimskih meseci je priprema fermentisanih krastavaca.
Freepik
Zdravstveni benefiti fermetisanih krastavaca
Oni donose brojne zdravstvene koristi, uključujući poboljšanje probave zahvaljujući probioticima, povećanje unosa vitamina K koji podržava zdravlje kostiju, kao i detoksikaciju organizma.
Fermetisani krastavci takođe smanjuju upalne procese, poboljšavaju raspoloženje, niskokalorični su i pomažu u održavanju ravnoteže elektrolita.
Sve ove prednosti čine ih izvanrednim dodatkom ishrani koji podržava opšte zdravlje.
U nastavku vam predstavljamo jednostavan recept koji će vam omogućiti da uživate u svim blagodatima fermentisanih krastavaca tokom cele godine.
Profimedia
Sastojci:
- 1 kg krastavaca (manjih, čvrstih, najbolje kornišona)
- 1 l vode
- 2-3 kašičice morske soli
- 4-5 čenova belog luka
- 1-2 grančice svežeg mirođije (ili 1 kašičica sušene)
- 1-2 koluta sveže ljute papričice (po želji)
- 1 kašičica crnog bibera u zrnu
- 1 kašičica slačice

Priprema:
1. Dobro operite krastavce i odsecite krajeve. Ako su preveliki, možete ih prepoloviti ili iseći na četvrtine.
2. U loncu zagrejte vodu i dodajte so, mešajući dok se ne rastvori. Pustite da se salamura ohladi na sobnoj temperaturi.
3. U staklenu teglu stavite slojeve krastavaca, belog luka, mirođiji, čili papričica i bibera. Možete dodavati začine i povrće po želji, da dobijete bogatiji ukus.
4. Prelijte krastavce ohlađenom salamurom, vodeći računa da budu potpuno potopljeni.
5. Pokrijte teglu gazom ili papirnim ubrusom i ostavite je na sobnoj temperaturi (20-25°C) da se fermentira. Proces fermentacije traje obično 5-14 dana, zavisno od temperature i vaših preferencija. Svakodnevno proveravajte ukus.
6. Kada su krastavci postigli željenu kiselost, zatvorite teglu sa poklopcem i prebacite je u frižider. Tamo će se fermentacija usporiti, a krastavci mogu da traju mesecima.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari