
Hrana koja briše tragove traume: Ove namirnice morate da jedete za brži oporavak od stresa
Ishrana koja će vam smanjiti fizičke posledice traumatičnih situacija

Trauma može ostaviti dugoročne posledice na telo, uključujući gastrointestinalne probleme, kardiovaskularne bolesti i neurološke poremećaje. I dok se mnogo govori o mentalnim posledicama traume, važno je obratiti pažnju i na fizičke efekte koje ona može izazvati.
Prema doktoru funkcionalne medicine Marku Hajmanu, ishrana može značajno pomoći telu da se izbori s posledicama traume. Evo pet namirnica koje bi trebalo da uključite u svoju ishranu kako biste ublažili fizičke simptome traume:
1. Fermentisana hrana i probiotici
Kada telo prolazi kroz stres uzrokovan traumom, naš digestivni sistem i mikrobiom mogu biti ozbiljno pogođeni. Stres direktno utiče na smanjenje broja dobrih bakterija u crevima, što može dalje narušiti zdravlje organizma.
Dr Hajman preporučuje fermentisanu hranu poput kimčija, kiselog kupusa, misa, kao i probiotike kako bi se obnovila ravnoteža bakterija u crevima. Na taj način pomažemo organizmu da se brže oporavi i izbalansira svoje funkcije.

2. Plodovi mora i omega-3 masne kiseline
Omega-3 masne kiseline iz morskih plodova imaju snažno antiinflamatorno dejstvo, koje je ključno za oporavak tela posle traume. Hajman savetuje povećan unos plodova mora, kao što su losos, sardine i skuša, najmanje nekoliko puta nedeljno.
Omega-3 ne samo da pomažu u oporavku creva, već deluju i na zdravlje mozga, smanjujući upale koje mogu biti posledica stresa i traumatskih iskustava. Ako nemate pristup svežim morskim plodovima, suplementi ribljeg ulja mogu biti odlična zamena.
Profimedia
3. Vlakna, ključna za zdravlje creva i mozga
Vlakna su od suštinskog značaja za ishranu mikrobioma, a time i za stimulaciju vagusnog nerva, koji povezuje creva i mozak. Kada vagusni nerv funkcioniše pravilno, on umiruje telo i smanjuje stresni odgovor.
Povrće bogato vlaknima, poput brokolija, šargarepe i lisnatog povrća, zajedno sa voćem kao što su jabuke i kruške, može biti odličan izvor vlakana koji će pomoći u stimulaciji ovog važnog nerva.
Takođe, žitarice, mahunarke, orašasti plodovi i semenke doprinose optimalnoj funkciji mikrobioma, što pomaže telu da se efikasnije bori protiv posledica traume.

4. Antiinflamatorni začini
Upale su česta posledica stresa i trauma, a Hajjman naglašava važnost uvođenja antiinflamatornih začina u svakodnevnu ishranu kako bi se smanjili simptomi hroničnih upala.
Kurkuma ili tumerik jedan je od najmoćnijih začina u borbi protiv upale, a često se koristi u ajurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini. Bitno je samo da znate kako se koristi.
Osim kurkume, đumbir, cimet, karanfilić i ruzmarin takođe mogu pomoći u smanjenju upala u organizmu. Ovi začini ne samo da poboljšavaju ukus hrane, već i pomažu vašem telu da se brže oporavi.
Pexels
Uzimajući u obzir koliko hrana može uticati na naše telo nakon traume, važno je birati namirnice koje ne samo da zadovoljavaju nutritivne potrebe, već pomažu telu da se izbori sa posledicama stresa i upala. Korišćenjem ovih namirnica i začina, možete značajno ublažiti fizičke simptome i omogućiti telu brži oporavak.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari