
Recept dana: Pogačice sa čvarcima bolje od pekarskih - lako se prave, a drže sitost skoro do večere
Nekad su bili glavno pogonsko gorivo, pa proterani uz zgražavanje, a sda ih svi opet slave. Takvi su čvarci

Do pre nekoliko godina, čvarci su, baš kao mast i slanina bili, nepoželjni i štetni po zdravlje, pa zbog toga i nisu bili skupi. Ali sada stvari stoje drugačije: em su zdravi, em su suva zlata vredni.
Na sreću, i dalje poneko ima rođake na selu i Instagram razigrana_kecelja, na kkojem je pregršt proverenih domaćih recepata.
Kad ih jednom probate, vaš otpor prema beloj masti će nestati.
Sastojci
- 50 g čvaraka
- 350–400 g mekog brašna tip 400
- 1 kesica praška za pecivo
- 80 g svinjske masti
- 40 g maslaca
- prstohvat sode bikarbone
- 250 ml jogurta
- so
- 1 jaje za premazivanje
Priprema
1. U vanglici sjedinite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so i sastojke izmešati varjačom.
2. Dodajte hladan maslac i hladnu mast i sastojke umešajte rukom da se dobije mrvičasta smesa.
3. Čvarke sitno iseckaajte ili usitnite seckom, pa ubacite u brašno. Sipajte jogurt i rukom zamesite glatko testo.
4. Testo istanjite oklagijom na debljinu 1,5 cm i modlom po želji vadite pogačice. Poređati u pleh sa pek-papirom i premažite umućenim jajatom. Pecite na 200 stepeni 20 minuta.
Bon appetit!
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari