
Recept dana: Čorba od morskih plodova
Mediteranska harmonija zdravlja

Čorba od morskih plodova i raznih vrsta ribe sprema se širom Mediterana, ali i širom ostatka sveta. U Francuskoj je zovu bujabez, u Italiji brodeto, u Hrvatskoj brodet, u Đenovi je prave na svoj način i zovu ćupin, a u San Francisku slična čorba je ćopino. Sve te čorbe prave se od krupno sečene ribe, rakova i školjki, povrća i aromatičnih biljnih začina.
Ako znamo koliko je zdrava riba, pa tome dodamo blagodeti čorbe i začinskog bilja, jedna čorba dobra je za naše biće na kvadrat.
MOŽETE DA SPREMITE I: Recept dana: Njujorški čizkejk
Sastojci (za 5 osoba):
- 1 rendana šargarepa
- 1 glavica crnog luka
- 50 g rendanog celera
- 1 rendana greni smit jabuka
- 1 usitnjena ljuta papričica
- 3 čena belog luka
- 5 dl vode
- 5 dl belog vina
- 400 g usitnjenog pelata
- 300 g očišćenog brancina
- 300 g očišćene orade
- 500 g dagnji u školjci
- 500 g opranih škampa
- sok od 1 limuna
- 1/2 kašičice majčine dušice
- 1/2 kašičice origana
- 1/2 kašičice tucane ljute paprike
- 1/2 kašičice slatke aleve paprike
- 1 lovorov list
- 1 veza svežeg peršunovog lista sitno seckanog
- so i biber
- 3 kašike maslinovog ulja
Priprema
1. U dubokoj šerpi na ulju dinstajte rendanu šargarepu, usitnjen crni luk, rendani celer i iseckanu ljutu papričicu 10 minuta na srednje jakoj vatri, mešajući, posolite, pa nalijte vodom, vinom i paradajzom.
2. Dodajte beli luk te kuvajte povremo mešajući sve dok čorba ne počne da vri. Smanjite vatru i dodajte majčinu dušicu, origano, tucanu slatku papriku, lovor, pa ubacite jabuku, oradu i brancin isečene na krupne komade, škampe i dagnje. Lagano promešajte i kuvajte na umerenoj temperaturi 25 minuta.
3. Dodajte sok limuna i biber, pa posolite i pobiberite po želji, te kuvajte još pet minuta. Izvadite zatim list lovora.
4. Servirajte čorbu i obilno je pospite usitnjenim peršunom.
Bon appetit!
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari