
Nekoliko trikova da pržena hrana bude zdravija
Ne zaboravite da hranu, nakon prženja, stavite na salvete ili papirne ubruse koji će upiti višak masnoće

Pržena hrana je neosporno ukusna, ali, budimo realni, nije baš najzdravija. Ako bismo i zanemarili kalorije, tu su uvek masnoća koja svakako dovodi do visokog holesterola i triglicerida.
Naravno, ništa vam se neće dogoditi od nekoliko porcija pomfrita, ili omiljenog prženog ili pohovanog mesa. Međutim, konzumiranje ovakve hrane na duže staze, može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme.
Zato bi bilo najbolje da primenite nekoliko trikova koji će omogućiti da hrana pržena hrana bude zdravija, ali podjednako ukusna.
Pixabay
Koristite maslinovo ulje
Neka ulje bude čisto
Jako je važno da ulje bude čisto. Pogotovo ukoliko pržite u fritezi, jer ukoliko dugo ostane da stoji sa ostacima hrane, počeće da gori, a samim tim će i vaše jelo poprimiti ukus zagorelog. Staro ulje izgubi hranljivost, pa je ipak bolje da ga redovno menjate. Možete i da sklanjate ostatke hrane, ali je ova prva opcija ipak bolja.
Pixabay
Koristite gaziranu vodu ili sodu bikarbonu

Održavajte temperaturu ulja
Ukoliko ulje nije dovoljno vruće, hrana se neće ispržiti brzo i kako treba i samim tim će upiti mnogo više ulja nego što bi to inače bio slučaj. Idealna temperatura ulja za prženje je između 162 i 204 stepeni celzijusa. Prženje u fritezi je bolje nego u tiganju, a poželjno je i da, nakon što hranu izvadite iz ulja, spustite na salvetu ili papirni ubrus koji će upiti višak masnoće.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari