
10 maštovitih ideja za malo drugačiji krompir pire
Kuvanje je igra, a pire je odlično jelo za eksperimentisanje

U većini domova i restorana pire se pravi na veoma sličan način, a to jelo pruža neograničen broj mogućnosti za igru, pa svaki put možete da dodate jednu namirnicu i da iznenadite nepca vaših ukućana. U obzir dolaze sve moguće namirnice koje mogu da dobiju finu teksturu pasiranjem, ali sve varijante pavlaka, kiselih i neutralnih, te sireva koji se tope i ne razvlače previše.
MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Najavljeni trendovi u ishrani 2021: Epski doručak i dečja hrana za odrasle
Osnovno znate, oljuštite krompir, pa pripremite mleko ili neutralnu pavlaku, maslac, so i mikser, a zatim proverite šta bi vam od ovih deset dodataka ili načina baš leglo.
A onda pireu možete da dodate:
1. Plavi sir i praziluk
Plavi sir odlično će se otopiti u pireu, a potom ga posolite usitnejnim prazilukom preprženim na maslinovom ulju.
2. Beli luk i začini
Beli luk i začine u pire dodajte tako što ćete ih prethodno prokuvati u mleku ili pomešati s pavlakom koju planirate da dodate u pire. Pre dodavanja mleka ili pavlake u pire izvadite veće komade belog luka.
3. Karameliziovani luk i slanina
Karamelizujte luk i prepržite slaninu, pa ih ubacite u već gotov pire ili preko njega.
4. Batat i javorov sirup
Za slatko-slanu kombinaciju odaberite slatki krompir. Oljuštite koru s pečenog batata i dodajte četvrtinu šoljice javorovog sirupa, pet kašika maslaca i šoljicu kisele pavlake. Gnječite dok ne dobijete pire pa začinite sa pola kašičice soli i četvrtinom kašičice muskatnog oraha.
5. Čili papričice
Kremasti krompir otupljuje bilo kakvu oštru ljutinu paprike, pa umešajte nekoliko kašičica naseckane ljute papričice u pire.
6. Napravite musaku od pirea
Napravite pire kao i obično, pa mu dodajte neki kremasti sir. Sve prebacite u široku posudu i na pire stavite čedar i narezanu slaninu. Stavite u rernu dok se sir ne otopi, a zatim po svemu pospite mladog luka i pavlake.

Pexels/ Karolina Grabowska
7. Karfiol
Ako želite ishranu da obogatite s malo povrća, pokušajte da napravite pire od karfiola ili od kombinacije karfiola i krompira.
Karfiol kuvajte na pari dok ne omekša, 12–15 minuta. Kuvani karfiol, pola šoljice pavlake, dve kašike maslaca i po pola kašičice soli i bibera pasirajte u blenderu ili supersecku od 30 sekundi do jednog minuta i pire od karfiola je gotov.
8. Pesto
Pesto je sos koji se ne kuva, a pravi se od svežeg bilja, sira i orašastih plodova. Obično se jede s tjesteninom, ali može i s krompirom. Pesto jednostavno umešajte u pire i po njemu pospite još i malo parmezana i to je to.
ČITAJTE I: Bliži se Halloween: Da li biste na trpezu stavili ovakve kolačiće?
9. Avokado i praziluk
Avokado će dodati nov nivo kremastosti vašem pireu, a možete ga dodati i umesto jednog dela maslaca. Po takvom pireu pospite prazilukom prženim na maslinovom ulju.
10. Kisela pavlaka i vlašac
Pire od krompira s kiselom pavlakom je sam po sebi i ukusna je alternativa klasičnom maslacu i mleku, a nagoveštaj oštrine od pavlake dobro se slaže s naseckanim vlašcem.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari