
Recept dana: Pohovana palenta iz bakinog kuvara - može se jesti i topla i hladna, kao obrok ili kao predjelo
Bakini recepti su uvek garancija za savršen obrok

Pohovana jela retko ko ne voli, a poh u kombinaciji sa palentom može biti obrok, prilog ili predjelo.
Pohovana palenta ima zanimljiv i blag ukus, može da se jede i topla i hladna, a uz neki umak biće savršena.
Ovo je jedan od onih recepata gde sve možete staviti po svom ukusu, pa je odlično jelo i za ljubitelje eksperimentisanja.
Od količine namirnica navedenih u receptu dobićete 20 komada, pa ako ne pripremate hranu za više ljudi, slobodno možete sve smanjiti za duplo, jer palenta ipak zasiti.
Ko voli palentu i poh, zna šta mu je činiti.
Sastojci:
Palenta:
- 500 g palente
- 1,5 l vode
- 1 puna kašičica soli ili po ukusu
- 100 g rendanog parmezana
- biber po ukusu
- ostali začini takođe po ukusu
- kockica putera za podmazivanje kalupa

Za pohovanje:
- 3 jaja
- malo soli
- oko 100 g brašna
- oko 200 g prezli
- ulje za prženje
Još:
- grčki jogurt ili neki drugi umak po izboru
Priprema:
U šerpu sipajte vodu i so i ostavite da provri. Kada provri dodajte palentu i skloniti sa ringle, konstantno mešajte da se ne bi stvorile grudvice pa dodajte parmezan i biber i sjedinite.
Smesu zatim prebacite u pravougaonu tepsiju (33x23 cm, može i malo veća) koja je prethodno podmazana puterom i izravnajte je. Ostavite u tepsiji da se ohladi u potpunosti, može i u frižideru.
Ohlađenu palentu isecite na 20 kockica. Jaja posolite i umutite viljuškom, pripremite brašno i prezle.
Svaku kockicu uvaljajte sa svih strana u brašno, zatim u jaja i na kraju u prezle. Palentu pržite u malo dubljem ulju, isprženu palentu stavite na tanjir obloženim ubrusom da se ocedi.
Servirajte uz grčki jogurt ili umak po želji, peršun ili bosiljak.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari