
Recept dana: Svrljiški belmuž je proglašen za najbolje jelo od sira na svetu - pastirska sreća od samo dva sastojka
Nažalost, čak ni mnogi ljudi u našoj zemlji nisu probali ovo starinsko jelo

Nedavno je za najbolje jelo od sira na svetu proglašen svrljiški belmuž. Naime, "World of Statistics" objavio je listu najboljih jela sa sirom na svetu, a na prvom mestu se našao upravo ovaj recept iz Srbije.
Iza sebe belmuž je ostavio specijalitete iz Meksika, Grčke, Francuske, Argentine, a čak dva jela iz Gruzije našla su se u najboljih deset.
Kompletan spisak je sledeći.
- 1. Svrljiški belmuž, Srbija
- 2. Hačapuri, Gruzija
- 3. Banica sa sirom, Bugarska
- 4. Saganaki, Grčka
- 5. Provoleta, Argentina
- 6. Fokača sa sirom, Italija
- 7. Half-and-half fondu, Švajcarska
- 8. Fondu, Francuska
- 9. Guruli hačapuri, Gruzija
- 10. Kesadilja, Meksiko
Nažalost, mnogi ljudi iz Srbije nikada nisu probali ovo jelo. A ako ste i vi među onima koji se pitaju šta je to, treba da znate da je belmuž tradicionalni čobanski specijalitet iz planinskih krajeva jugoistočne Srbije. Pravi se od mladog ovčijeg i kravljeg sira i projinog, odnosno kukuruznog brašna.
Receptura je stara sigurno 200 godina, a i danas se može okusiti gotovo u svakoj kući na Staroj planini.
Belmuž se nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.
Printscreen/YouTube
Kako je belmuž dobio ime?
Ovo jelo zovu i pastirska sreća, a postoje tumačenja da je dobio ime po belom siru i po tome što su ga češće spremali muževi jer je za neprekidno mešanje smese u šerpi potrebna jaka muška ruka.
Ali to nije jedino tumačenje. Naime, reč „bel“ je lokalizam koji znači beo i ukazuje na boju sira ili mleka, dok je „muž“ izraz koji označava jačinu ovog jela, koje, kako tvrde stari, daje snagu i vitalnost.
Skoro dve decenije, tačnije od 2006. u Svrljigu se, u čast ovog jela, svakog avgusta održava Belmužijada, tradicionalna privredno-turistička i kulturna manifestacija.

Vreme pripreme:
- 20 minuta
Sastojci:
- 500 g mladog ovčijeg ili kravljeg sira, mora da bude punomasni
- 80 do 100 g projinog brašna
- 1 kašičica soli ako je sir baš neslan
Priprema:
1. U šerpu stavite sir i na laganoj vatri mešajte dok se skroz ne rastopi.
2. Kada je već tečan, lagano dodajte brašno (malo po malo) i neprestano mešajte. To će sigurno potrajati barem desetak minuta. Kada masnoća od sira izbije na površinu, belmuž je gotov. Dobićete smesu nalik na kačamak.
3. Servirajte toplo.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari