aktuelno

Savršeno pripremljena palenta je stvar tehnike: Izbegnete jednu čestu grešku - biće glatka i kremasta

24.03.2025

15:11

0

Autor: A. M.

Bilo da je spremate za doručak ili kao prilog uz glavno jelo

Savršeno pripremljena palenta je stvar tehnike: Izbegnete jednu čestu grešku - biće glatka i kremasta
Copyright Profimedia

Naizgled jednostavna, palenta je zapravo jedno od onih jela koje brzo pokaže razliku između kuvara koji žuri i onog koji zna šta radi.

Svega tri sastojka - voda, kukuruzno brašno i so - ali rezultat može varirati od savršeno kremaste kaše do grudvastog testa koje nije prijatno ni za oko ni za nepce.

Palenta zahteva strpljenje, dobru tehniku i pravilnu temperaturu. Jednostavna je, ali ne trpi brzinu ni površnost.

Bilo da je spremate kao doručak sa sirom i kajmakom, kao prilog uz pečenje i gulaš ili čak kao deo fensi predjela - tekstura je sve.

Ako ste do sada imali problema sa grudvicama, prebrzom apsorpcijom vode ili previše zbijenom masom, vreme je da upoznate jednostavan trik koji menja pravila igre.

Savršeno pripremljena palenta je stvar tehnike: Izbegnete jednu čestu grešku - biće glatka i kremastaProfimedia
 

Zlatno pravilo: pomešajte brašno i vodu dok su još hladni

Umesto da brašno sipate u ključalu vodu, probajte obrnutu tehniku koja mnogima daje bolje rezultate: pomešajte kukuruzno brašno sa hladnom, posoljenom vodom, dobro promešajte da se ne stvore grudvice, a zatim postepeno zagrevajte uz stalno mešanje.

Koristite širu šerpu i srednju do nisku temperaturu. Mešanje treba da bude neprekidno i energično, naročito u prvim minutima, jer se tada stvara struktura koja odlučuje o krajnjoj teksturi.

Savršeno pripremljena palenta je stvar tehnike: Izbegnete jednu čestu grešku - biće glatka i kremastaProfimedia
 

Dodatni savet za glatku teksturu

Ako želite da palenta bude posebno kremasta, dodajte kašiku putera pred kraj kuvanja. Možete ubaciti i malo parmezana ili kašiku kisele pavlake za bogatiji ukus.

Nakon što je skuvate, pokrijte je poklopcem i ostavite da "odmori" par minuta - postaće još mekša.

Savršeno pripremljena palenta je stvar tehnike: Izbegnete jednu čestu grešku - biće glatka i kremastaProfimedia
 

Kratak podsetnik:

  • Uvek koristite veći odnos vode prema brašnu (npr. 4:1 za mekšu palentu)
  • Pomešajte brašno i vodu dok su još hladni, pa kuvajte uz stalno mešanje
  • Kuvajte na tihoj vatri oko 15 minuta (ili prema uputstvu na pakovanju)
  • Po želji završite sa puterom, sirom ili začinskim biljem

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike