aktuelno

Danas se mesi uskršnjak i kiti bosiljkom: U sredinu ide belo jaje sa posebnim značenjem (RECEPT)

19.04.2025

15:02

0

Autor: K. O.

Miris tradicije koji okuplja porodicu

Danas se mesi uskršnjak i kiti bosiljkom: U sredinu ide belo jaje sa posebnim značenjem (RECEPT)
Copyright Ilustracija/Al/ChatGPT

Velika subota donosi posebnu toplinu u domove, jer se tada mesi uskršnji hleb - uskršnjak. Ovaj svečani kolač nekada je bio neizostavni deo praznične trpeze, a njegov miris budio je radost i najavljivao dolazak Uskrsa. 

Uskršnjak se često ukrašava svežim bosiljkom i jajima, a u sredinu se stavlja jedno belo kuvano jaje, koje nosi posebno značenje. Na sam dan Uskrsa, deca su tim jajima darivala jedno drugo - jednostavan, a prelep čin zajedništva.

U nekim krajevima, poput jugoistočnog Banata, na Veliku subotu se mese mali kolačići koji se, posle bdenija, odnose na groblje. Grobovi se posipaju vinom i okade, kao znak poštovanja prema precima i povezanosti sa duhovnim nasleđem.

U selima se tog dana ne radi ni na njivi ni po kući. Žene ostavljaju igle, konce i vezove - sve staje pred tišinom i smirenjem Velike subote.

Danas se uskršnjak još uvek nađe na trpezi u nekim domaćinstvima, kao simbol radosti, topline i porodične bliskosti. Iako je ta lepa praksa delimično potisnuta ubrzanim tempom života, sve je više onih koji joj se vraćaju - bilo iz čežnje za detinjstvom, bilo iz želje da sačuvaju duh praznika koji su nekada slavili naši stari.

Ako i ti želiš da ove godine osetiš miris detinjstva u svom domu, evo jednostavnog recepta za uskršnjak koji će ispuniti kuhinju toplinom i lepim uspomenama.

Danas se mesi uskršnjak i kiti bosiljkom: U sredinu ide belo jaje sa posebnim značenjem (RECEPT)Profimedia
 

Recept za uskršnjak

Sastojci:

  •     500 g brašna
  •     200 ml mleka
  •     1 kvasac (sveži ili 1 kesica suvog)
  •     100 g šećera
  •     2 jajeta
  •     100 g maslaca ili margarina
  •     prstohvat soli
  •     rendana korica limuna
  •     bosiljak (za ukras)
  •     1 jaje za premazivanje
  •     1 belo kuvano jaje (za sredinu)
  •     po želji: nekoliko obojenih jaja za dekoraciju

Priprema:

U mlakom mleku rastopiti kvasac i ostaviti da nadođe. Umutiti jaja sa šećerom i solju, pa dodati nadošli kvasac, otopljen maslac i limunovu koricu.

Postepeno dodavati brašno i zamesiti meko testo. Ostaviti da naraste oko sat vremena.

Od naraslog testa oblikovati venac ili okrugli hleb, po želji ukrasiti obojenim jajima.

Danas se mesi uskršnjak i kiti bosiljkom: U sredinu ide belo jaje sa posebnim značenjem (RECEPT)Profimedia
 

U sredinu staviti belo jaje, premazati umućenim jajetom i ukrasiti listićima bosiljka.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30–35 minuta, dok lepo ne porumeni.

U vremenu kada se mnoge stare navike zaboravljaju, uskršnjak nas podseća da je praznik više od obroka - on je miris sećanja, znak poštovanja prema tradiciji i prilika da se porodica okupi oko istog stola. Možda je baš sada pravo vreme da mu se vratimo.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike