
Narandžasta banana sa naših prostora: Četiri super načina da ispečete bundevu u rerni
Neverovatna namirnica - i za oko i telo

Ukusna, zdrava i jeftina namirnica. Može se jesti sama, biti glavno jelo ili poslastica. Od nje prave fini kolači, čorbe i potaži, pite i razne sruge delicije – slane i slatke. Njeno narandžastvo - bundeva, ili tikva, ili dulek, ili ludaja...
Najveći broj ljudi jesen povezuje sa mirnim, ušuškanim ambijentom, toplim napicima, jelima iz rerne čiji se miris širi po kući - a osim jabuka, kestenja i dunja, namirnica koju najčešće pripremamo u ovo doba godine jeste bundeva, koja jako zdrava, vrlo ukusna i ne baš skupa.
Osim što se može jesti pečena ili barena bez iakakvih dodataka, koristi se za pravljenje pita, humusa i potaža ili prelivena raznim prelivima.
Kombinovanjem različitih ukusa i tekstura od ove jednostavne namirnice lako možete napraviti uzbudljiv gastronomski doživlja.
Za pečenje je najbolje koristiti hokaido ili muskatnu bundevu, a koru nije potrebno guliti. Samo prepolovite bundevu po dužini, kašikom odstranite semenke, a onda je ispecite na jedan od ova četiri načina.

Cela bundeva
Da ispečete bundevu u celom komadu potrebno je spolja oprati, nožem ili viljuškom izbosti po celoj površini, staviti na tespiju i peči oko sat vremena na 200 stepeni.
Ako je veća, onda i duže. Gotovu isecite na pola, izvadite semenke i iskoristite za razne recepte.
Pexels
Bundeva na kriške
Operite bundevu spolja, isecite na kriške, složite na pek-papir i pecite na 200 stepeni oko 40 minuta. Vruće možete posuti šećerom ili medom i poslužiti. Takođe se može koristiti za pripremu jela i kolača.

Bundeva na kockice s maslacem
Ogulite bundevu, isecite kockice, raširite na obloženu tespiju, pospite rastopljenim maslacem, šećerom i cimetom. Peče se isto na 200 stepeni oko 30 minuta.

Slana bundeva
Isecite bundevu na manje komade i rasporedite ih po plehu koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Prelijte susamovim uljem ili nekim drugim po želji, posolite i pobiberite i dodajte mešavinu ruzmarina i začina koje volite. Pecite oko 30 minuta na 180 ºC ili dok bundeva ne porumeni po ivicama i ne omekša – ne zaboravite da tokom pečenja malo promešate da bi se svi komadi ravnomerno ispekli.
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari